V. Čmilytė-Nielsen: norint toliau pretenduoti į RRF lėšas, reikės priimti sprendimus dėl mokesčių

Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen įspėja, kad jeigu Lietuva norės pretenduoti į likusias Ekonomikos gaivinimo ir atsparumo didinimo priemonės (angl. Recovery and Resilience Facility, RRF) plano lėšas, mokesčių reforma turės būti įvykdyta. Ji abejoja, kad įmanoma dėl tokios reformos sutarti šioje kadencijoje.

„Iki kadencijos galo ji (mokesčių reforma – ELTA) akivaizdu nebus sutvarkyta ir kelsis kitai kadencijai. Tada tikrai reikės priimti sprendimus kažkuriuos, jei norėsime pretenduoti į fondo lėšas“, – trečiadienį „Žinių radijui“ teigė V. Čmilytė-Nielsen.

Dabartinei valdžiai susilaukiant kritikos dėl kreipimosi į teismą dėl dalinės sankcijos RRF planui, Seimo pirmininkė tikina – Lietuva nėra vienintelė valstybė neįgyvendinusi tikslų taip, kaip to galbūt norėjo Europos Komisija (EK)

„Mano žiniomis, Lietuva nėra vienintelė valstybė, kuri preciziškai visų punktų neįgyvendino. Ir tai, kad vyksta toks ginčas, rodo, kad vertinimai labai skiriasi“, – teigė ji.

Antradienį Lietuva pateikė ieškinį Europos Sąjungos Bendrajam teismui (ESBT) dėl EK dalinės 8,7 mln. eurų sankcijos RRF plano daliai. Ieškinį pateikusi Teisingumo ministerija pranešė, kad Lietuvos institucijų manymu, EK tiek netinkamai apskaičiavo neišmokėtą RRF paramos sumą, tiek paskelbė priemonės rodiklių vertinimo metodiką po to, kai Lietuva pateikė pirmąjį mokėjimo prašymą ar patvirtino „Naujos kartos Lietuva“ planą.

ELTA primena, kad Lietuva iš RRF fondo yra gavusi beveik 1,36 mlrd. eurų – 886 mln. eurų subsidijinės dalies ir beveik 470,3 mln. eurų paskolinės dalies lėšų. Dabartinė plano vertė – 3,85 mlrd. eurų (2,3 mlrd. eurų dotacijų ir 1,55 mlrd. eurų paskolų). Tai beveik dvigubai viršija pirminio ekonomikos gaivinimo ir atsparumo didinimo plano vertę.

Finansų ministrė Gintarė Skaistė praeitą savaitę sakė, kad antrasis RRF fondo lėšų išmokos Lietuvai prašymas yra sustabdytas tol, kol parlamentas nepriims su mokesčių reformos paketu susijusių sprendimų. Anot jos, jeigu reikalingi pokyčiai nebus priimti, EK gali taikyti sankcijas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių