Auskarų vėrimas: nuo senovės ritualų iki šiuolaikinio meno

  • Teksto dydis:

Madingas akcentas ar kultūrinis palikimas? Auskarų vėrimas be jokios abejonės yra populiariausia kūno modifikacija, turinti labai turtingą ir paslaptingą praeitį. Skirtingais laikotarpiais vėrimai atliko įvairias funkcijas: nuo apsaugos nuo piktųjų dvasių iki būdo sukelti baimę priešams, taip pat buvo drąsos ir socialinio statuso simboliu.

Visais šiais atvejais auskarų vėrimas išlieka unikalia kūno modifikacijos forma, kuri vienu metu atspindi tiek asmeninius pasirinkimus ir madingas tendencijas, tiek ir gilias kultūrines tradicijas.

Kokie vėrimai yra madingi šiandien ir kaip jie transformavosi laikui bėgant, sužinosime iš šio straipsnio kartu su VEAN TATTOO.

Vienas populiariausių auskarų vėrimo tipų – ausų vėrimas

Ar tai iš tiesų yra laikui nepavaldi klasika ir iš kur ji atsirado?

Ausų spenelių pradūrimas yra seniausia kūno modifikacija. Ant seniausios mumijos, vardu Etci, palaikų, rastų Alpių kalnuose ties Austrijos ir Italijos ribomis, buvo aptikti ausų pradūrimo pėdsakai. Manoma, kad ausų vėrimas buvo daromas tam, kad dvasios nepatektų į smegenis per ausų kanalą, nes žmonės tikėjo, kad metalas atbaido dvasias ir demonus. Tačiau šiuolaikinis ausų vėrimas – ne tik pradurti ausų speneliai. Šią sritį galima variuoti pagal asmeninį norą, tačiau vis tiek yra keli pagrindiniai vėrimai-favoritai šiuolaikinėje visuomenėje, kuriuos norime paminėti.

Helix. Tai vienas gražiausių ir neskausmingiausių auskarų vėrimų, nes praduriama viršutinė kremzlės dalis ausyje, kurioje mažai nervų galūnių. Papuošalų šiam pradūrimui yra neįtikėtinai daug ir tai suteikia galimybę neriboti savo fantazijos renkantis juos.

Pexels.com nuotr.

Industrial. Brutalus, provokuojantis ausies dalies vėrimas, kuris atliekamas dviejose viena priešais kitą esančiose vietose viršutinėje ausies dalyje ir sujungiamas vienu auskaru. Šis vėrimas nėra visiems tinkamas – prieš procedūrą meistras apžiūri ausį ir, jeigu anatomija leidžia, atlieka jį.

Pexels.com nuotr.

Tragus. Šis vėrimo tipas atrodo labai elegantiškai, pradurtas kramslys atrodo estetiškai ir tvarkingai. Nors dažniausiai jį pasirenka moterys, tragus ne mažiau ryškiai atrodo ir vyrų ausyse.

Pexels.com nuotr.

Be ausų vėrimų, didelio populiarumo sulaukia ir nosies vėrimai

Šis kūno modifikacijos būdas iki šiol gerbiamas ne tik mados sekėjų, bet ir kultūrinių tradicijų, kurios per amžius perduodamos, šalininkų.

Septumas. Tai nosies pertvaros tarp šnervių pradūrimas. Ši vėrimo rūšis žinoma nuo labai senų laikų, kai kovotojų gentys sau darydavo septumą ir įstatydavo vietoje metalo pagalius, kad priešams atrodytų labiau bauginančiai. Šiuolaikiniame pasaulyje tai labiau saviraiškos būdas ir visiškai neatspindimas grasinantis pobūdis. Priešingai, tai traukia dėmesį ir susidomėjimą asmeniu, kuris jį nešioja.

Pexels.com nuotr.

Nostril. Šis estetiškas vėrimas yra vienas populiariausių ir simboliškai reikšmingiausių auskarų vėrimo tipų, kuris daromas nosies sparne, įvairiame aukštyje pagal asmeninį nešiotojo pageidavimą. Šis vėrimas ypač populiarus tarp Indijos moterų, kur čia jis simbolizuoja moteriškumą, grožį ir gyvybingumą.

L. Graves nuotr.

Auskarų vėrimas – tai ne vien kūno papuošimas, tai – gilus asmeninis pasirinkimas, semiantis įkvėpimą tiek iš šiuolaikinės mados, tiek iš turtingos istorinės praeities.

Kviečiame apsilankyti studijose VEAN TATTOO. Čia kartu galėsime tyrinėti auskarų vėrimo pasaulį, kuriame mada ir kultūrinis paveldas susilieja, kurdami kažką unikalaus ir neblėstančiai gražaus.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių