Krūvelių šeimos ūkis pasižymi ūkininkavimo tradicijų ir mokslo pažangos darna

  • Teksto dydis:

Beveik prieš tris dešimtmečius Prienų rajone, Pajiesio kaime, įkurtas Krūvelių ūkis dėl inovatyvaus požiūrio į ūkininkavimą jau tuomet buvo gausiai lankomas ne tik Lietuvos, bet ir Latvijos, Estijos, Švedijos, Danijos ir kitų užsienio šalių žemdirbių delegacijų.

Nors senasis tvartas, kuriame buvo padėti Krūvelių ūkininkystės pagrindai, vis dar tebestovi, šiandien ūkio šeimininkė Saulena Pranė Krūvelienė svečius pasitinka jau šiuolaikiškai modernizuotose fermose.

Technologijų diegimo nauda – akivaizdi

Šiuo metu Krūvelių šeimos ūkyje dirbama apie 200 ha žemės, iš kurių apie 100 ha sudaro pievos, apie 35 ha – kukurūzai, o likę plotai pagal sėjomainą skirti grūdiniams augalams. Savo ūkyje Krūvelių šeima augina apie 200 galvijų. Dauguma jų – holšteinų veislės karvės, taip pat ir Lietuvos, Vokietijos, Olandijos ir kt. juodmargės. Ūkyje auginami ir grūdiniai augalai: kviečiai, miežiai ir rapsai, kuriuos ūkininkai sunaudoja gyvulių pašarams ir šiek tiek parduoda.

Krūvelių ūkyje, kad ir kur pažiūrėsi, kiekvienas kampas nepriekaištingai sutvarkytas. Ypatinga švara pasižymi ir moderni, vos prieš keletą metų, pasinaudojus parama pagal Lietuvos kaimo plėtros 2014–2020 m. programos priemonę „Parama investicijoms į žemės ūkio valdas“, įrengta ferma, kurioje laikoma per 110 melžiamų karvių. Tiesa, fermų higiena pasirūpinti daug lengviau, kai ir pagrindiniai ūkio darbai nereikalauja papildomų rankų, nes juos atlieka automatizuotos sistemos. Ūkyje įrengtos dvi melžimo sistemos „Astronaut A5“, automatinė pašarų ruošimo ir šėrimo sistema „Vektor“, užtikrinanti, kad gyvuliai būtų pašerti laiku, ir mėšlo šalinimo robotas „Discovery Collector“.

Iniciatyvos robotizuoti karvidę ėmėsi kartu ūkyje besidarbuojantis Saulenos vaikaitis Martynas Krūvelis. Anot jo, nors ūkis nuo pat pradžių buvo gana modernus, norint išlikti konkurencingiems, to neužteko, o išmaniųjų technologijų diegimo ūkyje nauda akivaizdi – jos suteikė galimybę padidinti darbo našumą mažesnėmis sąnaudomis.

Inovatyvios technologijos ne tik pagerina darbo našumą, bet ir sudaro galvijams geras mikroklimato sąlygas, lemiančias ir melžiamų karvių sveikatingumą. Pavyzdžiui, ūkyje įrengta pažangi vėdinimo sistema ir automatinės žaliuzės dieną saugo gyvulius nuo kaitrios saulės, o speciali kompiuterinė programa ūkininkams padeda stebėti kiekvienos karvės judėjimą, sveikatos ir produktyvumo rodiklius.

Žemės ūkio ministras K. Navickas pastebėjo: tai, kas matoma Krūvelių šeimos ūkyje, – Lietuvos ateitis. Partnerio nuotr.

Modernų ūkį pastebėjo ir ministras

Domėdamasis, kaip sekasi modernizuoti Lietuvos ūkius, balandžio 2 d. Krūvelių šeimos ūkyje lankėsi žemės ūkio ministras Kęstutis Navickas. Vizito metu ūkio šeimininkė Saulena kartu su anūku Martynu ministrui aprodė naujai įrengtą fermą, supažindino su ūkyje įdiegtomis naujovėmis. Ūkio šeimininkai su ministru aptarė pienininkystės ūkio aktualijas, modernizavimo procesą ir kylančius išmėginimus, susijusius su ūkio kasdienybe, paskolų sąlygomis, mokesčių našta, trumpu kontrolės periodu, kuris, pasak Saulenos, apkrauna ūkininkus papildoma dokumentacija ir kitomis problemomis.

Diskusijos metu buvo atkreiptas dėmesys į bendrą Lietuvos gyvulininkystės ūkių problemą – nykstantį kartų tęstinumą, kuris, pasak Saulenos, turi įtakos bendrai žemės ūkio situacijai Lietuvoje.

Ūkio ateitis – M. Krūvelio rankose

Dabar S. Krūvelienė jaučiasi rami, kad gilias ūkininkavimo tradicijas turintis Krūvelių ūkis išliks šeimos rankose, nes jo ateitis siejama su anūku Martynu. Tiesa, Martynas prisipažįsta iš pradžių ūkininkauti šeimos ūkyje neketinęs. Savo ateitį jis siejo su architekto darbu. Mirus seneliui, jaunuolio planai pasikeitė ir šiandien, padedamas kitų šeimos narių, Martynas toliau tęsia jo pradėtus darbus, tačiau įgytos profesinės žinios taip pat nenuėjo perniek. Jos Martynui labai pravertė rūpinantis modernios karvidės statybomis ir įrengimu. Vis dėlto, puikiai suprasdamas mokslo pažangos naudą, jaunasis ūkininkas ir toliau ketina tęsti Krūvelių ūkio modernizaciją, o artimiausiuose jo planuose – ir padidinti melžiamų karvių bandą, ir įrengti 30 kW saulės elektrinę.

Ūkininkavimo tradicijų ir mokslo pažangos darna džiaugiasi ir ministras, kurio teigimu, tai, ką matome Krūvelių ūkyje, yra Lietuvos ūkio ateitis. „Išvažiuojame su geriausiomis mintimis ir įspūdžiais. Dėmesys gyvulių sveikatai, aplinkosaugai ir modernumas – tokia kryptimi ir turi judėti Lietuvos ūkiai“, – po susitikimo sakė K. Navickas.

Užs. 1886209



NAUJAUSI KOMENTARAI

Algė

Algė portretas
Labai jau didelė euforija sklinda iš šio ūkio plataus modernizavimo, o karvutės uždarytos tvarte ir nemato dienos šviesos. Linkiu sveikatos ir, kad galva neperkaistų siekiant promilių...

As

As portretas
tai kazkaip dvi pavardes raides supainiojau vietomis. Teko antrakart skaityti pavadinima.

Krūva Bronis

Krūva Bronis portretas
O kur tos karvių krūvelės sukrautos, negi ministeriui neparodėte?
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių