Lietuvos bankas: „Foxpay“ veiklos ribojimus pajus 60 proc. klientų

Teisėsaugos ir priežiūros institucijų akiratyje atsidūrusios finansinių technologijų įmonės „Foxpay“ veiklos apribojimus pajus apie 60 proc. jos klientų, daugiausia – užsienio rezidentų, sako centrinio banko atstovas.

„Tos klientų grupės visos yra susijusios ne su Lietuvos įstaigomis, Lietuvos žmonėmis, daugiau tai yra užsienio rezidentai. Ta dalis galbūt yra apie 60 proc., kuriems taikomi apribojimai, tikslių skaičių dabar nepasakysiu, tai gali būti kintantys (skaičiai – BNS)“, – Seimo Antikorupcijos komisijos posėdyje trečiadienį sakė LB Teisės ir licencijavimo departamento direktorius Arūnas Raišutis.

„Bet tikrai neliečia Lietuvos žmonių ir Lietuvos įstaigų, nes jos nėra nei priskirtos prie didelę pinigų plovimo prevencijos riziką keliančių įstaigų, taip pat nėra susijusios su pagrindine įstaigos akcininke (Ieva Trinkūnaite – BNS)“, – pridūrė centrinio banko atstovas.

„Foxpay“ patikrinimą baigęs LB praėjusį penktadienį pranešė apribojęs įmonės veiklą ir paskyręs laikinai ją prižiūrėti audito, apskaitos ir konsultacijų įmonę „Grant Thornton Baltic“. 

„Jis (laikinasis atstovas – BNS) paskirtas tam, kad būtų tam tikra įstaigos vadovybės kontrolė, kad būtų prižiūrima, kaip yra vykdomi Lietuvos banko duoti nurodymai, kad būtų Lietuvos bankui teikiama teisinga informacija apie įstaigos veiklą“, – teigė A. Raišutis.

Bankas „Foxpay“ taip pat nurodė neužmegzti naujų dalykinių santykių ir neteikti finansinių paslaugų su pagrindine įstaigos akcininke I. Trinkūnaite susijusiems klientams, didesnės pinigų plovimo ir teroristų finansavimo rizikos grupės klientams, taip pat teikiantiems investavimo („Forex“, sandoriai dėl kainų skirtumo), lošimų, informacinių technologijų, rinkodaros ir virtualiųjų valiutų paslaugas.

„Visose tikrintose srityse buvo nustatyti pažeidimai ir trūkumai – tiek valdymo, tiek pinigų plovimo prevencijos, tiek informacinių technologijų rizikos, tiek buvo nustatyta, kad nėra teikiama informacija laiku ir tinkamai Lietuvos bankui atliekant patikrinimą“, – pridūrė LB atstovas.

Jis pabrėžė, kad ribojimai „Foxpay“ nėra susiję su viešuoju sektoriumi.

Pasak A. Raišučio, galutiniai sprendimai dėl įmonės bus priimti gavus jos vadovų paaiškinimus.

Pasak centrinio banko, tikrintu laikotarpiu – nuo 2022 metų rugsėjo 30 dienos iki šių metų kovo 20 dienos – „Foxpay“ veikla ir jos valdymas turėjo „esminių ir reikšmingų trūkumų“ – buvo netinkamai įgyvendinti teisės aktai, veikla neatitiko licencijos,  pinigų plovimo ir teroristų finansavimo prevencija bei šios srities vidaus kontrolė buvo netinkama, be to, trūkumų rasta klientų lėšų apsaugos ir kontrolės bei informacijos saugumo valdyme.

Be to, LB nustatė, kad „Foxpay“ akcininkė I. Trinkūnaitė neatitinka nepriekaištingos reputacijos reikalavimų, o įmonės veikloje faktiškai dalyvavo su ja „artimais ryšiais susijęs asmuo (už finansinius nusikaltimus anksčiau teistas Vilhelmas Germanas, buvęs Vilius Židelis – BNS), kuris buvo įtraukiamas į įvairius su „Foxpay“ veikla susijusius klausimus“. 

Lietuvos bankas neplaninį „Foxpay“ ir jos savininkės I. Trinkūnaitės patikrinimą atliko nuo kovo vidurio. Be to, centrinis bankas birželį apribojo įmonės naudojimąsi jo valdoma mokėjimų sistema „Centrolink“, išskyrus su viešuoju sektoriumi susijusius mokėjimus – šį LB sprendimą „Foxpay“ yra apskundusi teismui.

2022 metais po įvairių institucijų patikrinimų Lietuvos bankas I. Trinkūnaitei leido įsigyti „Foxpay“, tačiau šiemet gegužę vyriausybinė strateginių įmonių sandorius tikrinanti komisija, o birželio 5 dieną – ir Vyriausybė pripažino verslininkę neatitinkančia nacionalinio saugumo interesų.

Be to, Vyriausybė nutarė, kad I. Trinkūnaitė dėl savo ryšių su V. Germanu neturi teisės dalyvauti ir balsuoti nacionaliniam saugumui strategiškai svarbiame finansų sektoriuje veikiančios „Foxpay“ akcininkų susirinkime bei naudotis kitomis akcininko neturtinėmis teisėmis.

BNS turimame vyriausybinės komisijos protokole taip pat nurodyta, jog I. Trinkūnaitė tinkamai nebendradarbiavo su patikrinimą atliekančiu LB, teismine tvarka ginčijo jo procedūrinius veiksmus, o tai stabdė tikrinimo procesą.

Pati „Foxpay“ savininkė teigė netrukdžiusi centrinio banko tyrimui, susidariusią situaciją vadino nesusipratimu.

Praėjusią savaitę „Foxpay“ pranešė, jog I. Trinkūnaitė pardavė 9 proc. bendrovės akcijų trims įmonės darbuotojams, o akcininkai paskyrė naują jos valdybą. Verslininkė BNS teigė ketinanti dalimis ar iškart parduoti ir likusias įmonės akcijas, apie tai šiuo metu diskutuojanti ir su Lietuvos banku.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių