Vilniaus jubiliejui atidaroma Lietuvos ir Lenkijos paroda apie sostinės tarpukarį

  • Teksto dydis:

Nacionalinėje dailės galerijoje ketvirtadienį atidaroma 700-ajam Vilniaus miesto gimtadieniui skirta tarptautinė paroda „Vilnius, Wilno, Vilne 1918–1948. Vienas miestas – daug pasakojimų“.

Parodą parengė Nacionalinė dailės galerija ir Nacionalinis muziejus Krokuvoje, kūrinius skolino Lietuvos ir Lenkijos muziejai, archyvai ir kitos institucijos.

Kaip pranešė Lietuvos nacionalinis dailės muziejus, paroda ir ją lydintis katalogas pristato Lietuvos ir Lenkijos atminties institucijose saugomą tarpukario, karo ir ankstyvojo pokario Vilniaus meninę dokumentaciją: tapybos, grafikos, meninės fotografijos ir  skulptūros kūrinius.

Profesorių Giedrės Jankevičiūtės ir Andrzejaus Szczerskio (Andžejaus Ščerskio) kuruota paroda „Vilnius, Wilno, Vilne  1918–1948. Vienas miestas – daug pasakojimų“ šią vasarą buvo eksponuota Nacionaliniame muziejuje Krokuvoje, o dabar atidaroma Vilniuje.

Paroda atskleidžia, kaip to laiko Vilnių matė šio daugiautaučio ir daugiakultūrio miesto menininkai.

Pasak Lietuvos nacionalinio dailės muziejaus, kolektyvinį Vilniaus paveikslą tarpukario metais pirmiausia kūrė lenkiškosios kultūros atstovai, tačiau labai svarbus šio vaizdinio dėmuo – lietuvių, žydų, baltarusių, rusų, ukrainiečių ir kitų tautybių vilniečių žvilgsnį liudijantys kūriniai.

Paroda per amžininkų sukurtus vaizdus, daugiausia dailės kūrinius ir fotografijas, pristato Vilnių 1918–1948 metų laikotarpiu, kai miestas keliavo iš rankų į rankas, tapdamas tai Lenkijos, tai Lietuvos dalimi, jį buvo okupavę naciai ir sovietai. Okupacijos ir karai radikaliai pakeitė gyventojų sudėtį ir socialinę struktūrą, paliko žymų pėdsaką Vilniaus materialiajame kūne – jo architektūroje ir urbanistikoje.

Iš svarbiausių Lietuvos ir Lenkijos muziejų, bibliotekų ir archyvų parodai atrinkta daugiau kaip 250 kūrinių. 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių