Name Vilniuje kilus gaisrui, žuvo buvęs Vrublevskių bibliotekos vadovas su žmona

Name Vilniuje, Rudausių Sodų 13-oje gatvėje, trečiadienį kilus gaisrus, mirė du žmonės, nurodė Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamentas.

Per incidentą žuvo istorikas Juozas Marcinkevičius – buvęs ilgametis Vrublevskių bibliotekos direktorius – ir jo žmona Zita, BNS patvirtino bibliotekos direktorės pavaduotoja Rima Cicėnienė.

„Mums visiems šita žinia buvo netikėta“, – teigė ji.

Gaisras name kilo ketvirtadienį ryte.

„Atvykus ugniagesiams atvira liepsna degė vieno aukšto medinis namas. Patekus į vidų, patalpos buvo uždūmintos. Ugniagesiai su kvėpavimo organų apsaugos aparatais patekę į vidų surado du žmones ir jie buvo išnešti į lauką“, – situaciją BNS komentavo Priešgaisrinio gelbėjimo departamento atstovė Edita Zdanevičienė.

Pasak jos, nukentėjusiesiems teikta pirmoji pagalba, tačiau jų atgaivinti nepavyko – 1933 metai gimusi moteris ir 1931 metais gimęs vyras mirė.

Šalies vadovai reiškia užuojautą

Lietuvos prezidentas Gitanas Nausėda pareiškė užuojautą dėl buvusio Vrublevskių bibliotekos vadovo, istoriko J. Marcinkevičiaus ir jo žmonos Zitos mirties, šiems trečiadienį žuvus gaisre Vilniuje.

Pasak prezidento, Lietuva neteko iškilios ir šviesios mokslo bei kultūros bendruomenės asmenybės, palikusios ryškų ir reikšmingą palikimą mūsų šalies knygotyros, bibliofilijos, kultūrologijos, mokslo ir atminties institucijų infrastruktūros kūrimo srityse.

„J. Marcinkevičius buvo didus plataus knygų pasaulio žmogus. Jis visą savo gyvenimą ir profesinę veiklą skyrė Lietuvos mokslų akademijos Vrublevskių bibliotekos stiprinimui ir plėtrai, jo pastangomis šiai institucijai sugrąžintas istorinis pavadinimas. Mūsų atmintyje velionis išliks kaip Žmogus iš didžiosios raidės, pasišventęs savo šaliai, jos istorijai ir kultūrai“, – užuojautoje cituojamas G. Nausėda.

Jis reiškia nuoširdžią užuojautą Marcinkevičių šeimai ir bendražygiams.

Užuojautą savo ir Seimo vardu išreiškusi parlamento vadovė Viktorija Čmilytė-Nielsen sako, kad J. Marcinkevičius buvo bibliotekininkas iš pašaukimo, kone penkis dešimtmečius vadovavęs Vrublevskių bibliotekai ir ypač puoselėjęs jos įkūrėjo atminimą.

„Kolegos ir draugai jį prisimins kaip atvirą, nuoširdų, pagarbų ir žmones mylintį. Dėl J. Ir Z. Marcinkevičių mirties nuoširdžiai užjaučiu šeimą, artimuosius ir bibliotekininkų bendruomenę“, – pranešime cituojama V. Čmilytė-Nielsen.

J. Marcinkevičius 1997 metais apdovanotas Lietuvos didžiojo kunigaikščio Gedimino ordino medaliu.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Rūtenis

Rūtenis portretas
Mirtis klaiki, bet velionis nugyveno garbingus metus- plušėjo šiltame, kilimais išklotame darbo kabinete, sočiai pavalgęs ir su rytine kavute, padaryta sekretorės, ant pastolių, statybose, vėjų pagairėje nereikėjo nieko statyti, irgi žiemą, taip kad kaip sako vokiečiai- kiekvienam savo.

Klaida?

Klaida? portretas
Ketvirtadienį ryte?
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių