Italai ir ispanai Europos futbolo pirmenybių finaliniame etape

Antradienį sužaistos dvidešimt trejos 2012 metų Europos futbolo čempionato atrankos turnyro, kuriame devyniose grupėse dėl keturiolikos kelialapių į finalinį pirmenybių etapą Lenkijoje ir Ukrainoje kovoja 51 rinktinė, rungtynės.

Po antradienio susitikimų prie pirmenybių finalininkių Lenkijos, Ukrainos ir Vokietijos rinktinių prisijungė Italijos bei Ispanijos komandos.

Du svarbius taškus kovoje dėl antrosios vietos šešių komandų A grupėje prarado Turkijos rinktinė, svečiuose susitikimą su ketvirtojoje pozicijoje esančia Austrijos vienuolike baigusi lygiosiomis 0:0.

Pirmauja grupėje visus aštuonis susitikimus laimėjusi ir kelialapį į finalinį čempionato etapą užsitikrinusi Vokietijos rinktinė, namuose 6:2 sutriuškinusi ketvirtojoje pozicijoje esančius Austrijos futbolininkus.

Grupės autsaiderių dvikovoje antradienį Azerbaidžano futbolininkai namuose 3:2 įveikė Kazachstano ekipą. Šešių komandų B grupės lyderių Rusijos (17 tšk.) ir Airijos (15 tšk.) rinktinių dvikova baigėsi be įvarčių 0:0. Į trečiąją poziciją su 14 taškų pakilo Armėnijos futbolininkai, išvykoje nelauktai net 4:0 sutriuškinę į ketvirtąją poziciją smuktelėjusią Slovakijos vienuolikė.

Autsaiderių dvikovoje Makedonija namuose 1:0 įveikė Andorą. Septintąją pergalę aštuntosiose rungtynėse iškovojo ir vietą finaliniame čempionato etape užsitikrino C grupės lyderė Italijos rinktinė, namuose 1:0 įveikusi į ketvirtąją poziciją smuktelėjusią Slovėnijos ekipą.

Slovėnų nesėkme puikiai pasinaudoji ir į antrą bei trečią vietas pakilo atitinkamai Serbijos bei Estijos komandos - serbai namuose 3:1 nugalėjo Farerų salų ekipą, o estai savo aikštėje 4:1 sutriuškino Šiaurės Airiją:

Du taškus prarado D grupės lyderė Prancūzijos rinktinė, svečiuose susitikimą su trečiojoje pozicijoje esančia Rumunijos ekipa baigusi lygiosiomis 0:0.

Lyderės kluptelėjimu pasinaudojo ir atsilikimą iki minimumo sumažino antroje vietoje esantys Bosnijos ir Hercegovinos futbolininkai, savo aikštėje antrąsyk per savaitę nugalėję Baltarusijos ekipą - 1:0. Pirmąją pergalę grupėje iškovojo Liuksemburgo vienuolikė, namuose 2:1 įveikusi Albanijos ekipą.

Aštuntąją pergalę iš eilės iškovojo E grupės lyderė Olandijos rinktinė, svečiuose 2:0 nugalėjusi Suomijos komandą. Dabar olandus nuo finalinio pirmenybių etapo skiria vos 1 taškas per likusias dvejas rungtynes. Šešiais taškais nuo lyderės atsilieka pergales antradienį iškovojusios Švedijos ir Vengrijos vienuolikės - švedai išvykoje 5:0 sutriuškino San Mariną, o Vengrija svečiuose 2:0 nugalėjo Moldovą.

Naujaja F grupės lydere tapo Kroatijos rinktinė, namuose 3:1 nugalėjusi Izraelio ekipą. Kroatai tašku aplenkė į antrą vietą smuktelėjusią Graikijos vienuolikė, kuri svečiuose susitikimą su Latviją baigė lygiosiomis 1:1.

Pirmąjį tašką atrankos cikle iškovojo Maltos futbolininkai, namuose susitikimą su Gruzija baigę lygiosiomis 1:1.

Penktąją pergalę septintosiose rungtynėse iškovojo penkių ekipų G grupės turnyro lyderiai Anglijos futbolininkai, namuose 1:0 įveikę Velso ekipą. Po šios pergalės anglai šešiais taškais lenkia antroje vietoje esančią Makedonijos vienuolikę, su kuria svečiuose ir užbaigs šį atrankos ciklą.

Kitose grupės rungtynėse Šveicarija 3:1 nugalėjo Bulgariją ir tęsią kovą dėl antrosios vietos. H grupės turnyre trivaldystė - pirmauja po 13 taškų turinčios Portugalijos, Danijos ir Norvegijos rinktinės. Vienvaldžiais lyderiais tapti galėję norvegai svečiuose 0:2 pralaimėjo danams ir komplikavo savo padėtį kovoje dėl pirmųjų dviejų vietų grupėje.

Kitame mače pirmąją pergalę iškovojo Islandijos vienuolikė, namuose 1:0 (1:0) įvekusi Kiprą.

Šeštąją pergalę antradienį iškovojo ir pirmą vietą I grupėje bei kelialapį į finalinį čempionato etapą užsitikrino pasaulio ir Europos čempionė Ispanijos rinktinė, savo aikštėje 6:0 sutriuškinusi autsaiderę Lichtenšteino ekipą.

Kitose grupės rungtynėse Lietuvos rinktinė svečiuose 0:1 pralaimėjo Škotijos futbolininkams ir prarado net ir teorines galimybes užimti antrą vietą grupėje bei pakovoti dėl kelialapių į finalinį čempionato etapą Ukrainoje ir Lenkijoje.

Po šios nesėkmės Lietuvos rinktinė su 5 taškais lieka ketvirtojoje pozicijoje, o 8 taškus turinti Škotijos vienuolikė užima trečią vietą ir išsaugojo galimybes dėl antrosios vietos I grupėje pakovoti su Čekijos futbolininkais.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių