Medikai: nėščiosioms alkoholis ypač pavojingas

Visuomenėje vyrauja nuomonė, kad nėštumo metu kartais galima išgerti šiek tiek alkoholio. Manoma, kad kai kuriais atvejais tai netgi naudinga. Tačiau medikai įspėja, jog saugaus kiekio alkoholio nėščiosioms nebūna. Alkoholiniai gėrimai ypač pavojingi vaisiui.

Vaisiaus alkoholiniu sindromu medikai vadina nukrypimą nuo psichofizinio vaiko vystymosi, kai moteris vartoja alkoholį nėštumo metu. Antroji pirmojo trimestro pusė (periodas tarp 43 ir 84 dienų nuo vaisiaus užsimezgimo) yra laikoma kritiniu laikotarpiu.

Šiuos duomenis neseniai patvirtino Kalifornijos universiteto mokslininkai. Negana to, jie skelbia, kad atlikus testus, jie neaptiko nė vieno fakto, kuris įrodytų alkoholio naudą nėščiosios ir vaisiaus organizmams.

Ne kiekvienas vaikas, kurį pagimdė moteris, nėštumo metu vartojusi alkoholį, gimsta su išsivysčiusia fiziologija. Tačiau būna ir išimčių. Mokslininkų teigimu, yra konkretūs faktoriai, kurie ir nulemia vaisiaus reakciją į alkoholį. Nors yra nuolatos atliekami įvairūs tyrimai, medikams žinoma dar ne viskas.

Vaisiaus alkoholinis sindromas gali išprovokuoti vėlesnes fizines ir psichologines problemas. Ateityje tokiam vaikui gali kilti ir problemų mokykloje. Šiuo sindromu sergančiam vaisiui gali išsivystyti ir fizinės anomalijos, tokios kaip „zuikio lūpa“, pernelyg maža galva, pernelyg mažas tarpas tarp akių ar kiti apsigimimai.


Šiame straipsnyje: nėštumassveikata

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių