- DMN inf.
- Teksto dydis:
- Spausdinti
Vykstant į gamtą ar kelionę kelioms dienoms, labai svarbu įvertinti kiek ir kokių maisto produktų pasiimti, ypač jei ten nebus šaldytuvo.
Kad išvengtumėte apsinuodijimų, būtina kruopščiai įvertinti, kokius maisto produktus pirkti ir kokių atsisakyti.
Rekomenduojama maisto produktus pirkti tik parduotuvėse, o ne iš pavienių asmenų, prekiaujančių tam neskirtose vietose.
Nerekomenduojama pirkti gaminius, kurie nepakankamai termiškai apdoroti (trumpai apkepta mėsa, paukštieną). Neiškepusiose produktų vietose patogeninės, žarnyno susirgimus sukeliančios bakterijos (pvz. salmonelės) ne tik nespėja žūti, bet gali ir daugintis. Tinkamai termiškai apdorotas maistas ženkliai sumažina apsinuodijimo tikimybę.
Yypatingai vertėtų atkreipti dėmesį į kreminių konditerijos gaminių laikymo sąlygas. Jie turi būti laikomi ne aukštesnėje kaip +8 laipsniai temperatūroje. - nepatartina į gamtą vežtis greitai gendančių maisto produktų: kreminių konditerijos gaminių, pieno produktų, pagamintų salotų bei kito maisto, kuris vartojamas be papildomo terminio apdorojimo.
Renkantis maisto produktus būtina atkreipti dėmesį į ženklinimą, t.y. ant pakuotės nurodytą tinkamumo vartoto terminą, laikymo sąlygas, pakuotės sandarumą.
Kiti patarimai ir rekomendacijos
Užkandžiams gamtoje saugu pasiimti šviesios ir juodos duonos, džiūvėsėlių, traškučių, sausainių be kreminio įdaro, natūralaus mineralinio vandens. Tinka sausi užkandžiai – džiovinti vaisiai, džiovintas sūris. Ypač rekomenduojama pasiimti šviežių vaisių ir daržovių: pomidorų, agurkų, morkų, kopūstų ir kt. Iš jų galite pasigaminti lengvų salotų, kurias pagardinsite citrinos sultimis, aliejumi. Daržoves ir vaisius prieš vartojant nuplaukite geriamuoju vandeniu. Siūloma rinktis paprasčiausią vandenį, nes jis geriausiai malšina troškulį, tvyrant karščiams. Gazuotus gėrimus geriau pakeisti sultimis, mineraliniu vandeniu arba savos gamybos arbata.
Turint nešiojamąjį šaldytuvą, į jį dedamus maisto produktus reikėtų saugiai įpakuoti ir sudėti atskiriant vieną nuo kito. Mėsa turi nesiliesti su sūriu, o žali maisto produktai – su virtais ar keptais produktais. Šaldytuve būtina laikyti kiaušinius, padažus ir kitus greitai gendančius maisto produktus iki tol, kai juos naudosite patiekalo ruošimui.Bet kokį pagamintą maistą, kurio dar nevartojate, laikykite uždengtą. Tai apsaugos jį nuo vabzdžių.Sumuštiniai - puikus iškylos užkandis, tačiau juos geriausiai paruošti prieš valgį.
Maisto ruošimui naudojamus ingredientus būtina gerai nuplauti geriamuoju vandeniu. Jei į iškylą pasiimate jau nuplautus produktus, prieš sudėdami į indą juos gerai nusausinkite, mat drėgmė – palanki terpė bakterijoms daugintis.
NAUJAUSI KOMENTARAI
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
-
Įvaizdžio konsultantė: ne viskas, kas madinga, tinka jums1
Atšalus orams – amžina bėda: desperatiškai lendame į spintą, drabužiai virste virsta per duris, o apsirengti nėra ką. Pažįstamas jausmas? Ką daryti, klausiame kaunietės Giedrės Šimelienės. „Kviesti į pagalbą įva...
-
Kavos aparatų įvairovė
Kavos aparatų įvairovė šiuo metu yra stulbinanti. Nuo itin modernių ir futuristinių, leidžiančių bet kokio skonio ir stiprumo kavą pasigaminti vos vienu prisilietimu iki elegantiškų, romantišką praeitį primenančių kavos apara...
-
„Lietuvos balse“ – dvikovų etapas: netikėti įvaizdžiai3
Šį sekmadienį „Lietuvos balso“ projekte prasidės kovingasis dvikovų etapas. Projekto studijoje atsiras ir penktoji kultinė kėdė – ją užims iki šiol savo komandą atskirame kambaryje paslapčiomis rinkęs Free Finga. ...
-
Jaunoji dizainerių karta ir jos siūlomos patirtys
Pastaraisiais metais dešimtmečiais dizaino sąvoka labai išsiplėtė ir apima jau ne tik madą, plakatus ar mus supančius produktus. Jaunosios kartos dizaino kūrėjai dar studijų metais leidžiasi į įvairius temų, ne tik medžiagų ir form...
-
Mados dizainerė: tvarumas išliks, nes tiesiog neturėsime kito pasirinkimo6
Nors gyvena ir dirba sostinėje, mados dizainerė Justina Semčenkaitė gatvės madą stebi visur, kur tik nuvyksta. Kadangi dažnai lankosi Kaune ir Klaipėdoje, pastebėjo, kad šių miestų statistinis mados vartotojas labai skiriasi. ...
-
Makramė pynėja: kiekviename mazgelyje – geros emocijos3
Su Agniete Vaitulioniene sutariame kalbėtis, kol dukrelė miega pietų. Nuo jos, sako, viskas ir prasidėjo. „Gimus Amelijai, norėjosi širdžiai mielos veiklos. Viena pažįstama parodė makramė technika pintus kalėdinius žaisliukus. Užsiman...
-
Miegančiosios gražuolės sindromas: ką pagalvė žino apie tavo odą
Ar kada pagalvojote, kad ištikimiausia nakties draugė pagalvė – gali būti ne tik draugė, bet ir didžiausia odos priešė. O gal geriausia sąjungininkė? Kol ramiai miegame, mūsų oda išgyvena tikrą nuotykį, apie kurį dažnai...
-
Sapnų baidyklių kūrėja: magija slepiasi mažuose dalykuose1
Vėjyje besiplaikstančios močiučių servetėlės, pavirtusios ramaus miego sergėtojomis, levandų kvapo maišeliai norintiems giliai panirti į sapnų karalystę, sojų vaško žvakės – magiški nakties žibintai… Atrodo, vi...
-
Parfumerė J. Cinaitienė: kvapas mus paveikia žaibišku greičiu3
„Uoslė yra be galo svarbi, tačiau ją dažniausiai įvertiname tik netekę“, – šypsosi parfumerė Jolanta Cinaitienė. Natūralių kvepalų kūrėja atskleidžia, kaip mus veikia skirtingi kvapai ir kodėl tas pats aromatas vienam ga...
-
Antro šanso metamorfozės: siūlų likučiai tampa mielais žaislais1
Feisbuko paskyros „SiulasVirbalaiVaselis“ kūrėja Vilija Krasauskienė dienomis dirba rimtą darbą aplinkosaugos srityje, vakarais atsipalaiduoja megzdama žaislus iš siūlų likučių – tokių, anot jos, kur nei vienai kojinei, nei ...