Skandalingasis Gestapas teisėjos nepergudravo: šios sprendimas – jam nepalankus

Akyse po naujo paleidimo iš Rokiškio psichiatrijos ligoninės agresyvėjęs Paulius Navickas, kuris, dar būdamas keturiolikos, įvykdė Lietuvą sukrėtusį nusikaltimą, liks už grotų dar mažiausiai porą mėnesių. O iki tol viliamasi skirti jam ir bausmę, kurios nusipelnė. Taip nusprendė naująją jo bylą, į kurią sugulė šio 44-erių kauniečio, turinčio Gestapo pravardę, vos už savaitės po to, kai buvo išleistas ambulatoriniam gydymui, pradėti daryti nusikaltimai, nagrinėsianti Kauno apylinkės teismo teisėja.

Prokurorė kirto iš peties

Kaip jau rašyta, vakar šiame teisme, į kurį buvo atvežtas ir antrankiais surakintas P. Navickas, vyko ginčai, kokią kardomąją priemonę skirti šiam skandalingam kauniečiui, baigiantis gegužės pradžioje jau pratęstam jo suėmimui.

Prokurorė prašė P. Navicko suėmimą pratęsti dar trims mėnesiams, nes neišnykęs nė vienas iš dviejų pagrindų, kuriais remiantis, jis buvo suimtas. Vienas jų  – kad P. Navickas gali bėgti ir slėptis, nes yra kaltinamas padaręs devynias nusikalstamas veikas, viena iš kurių – sunki. Turimas galvoje apiplėšimas, panaudojus peilį, už kurį Baudžiamasis kodeksas numato tik laisvės atėmimą iki septynerių metų. Ir keturias apysunkes. Be to, jis neturi nei pastovios gyvenamosios vietos, nei darbo. O, kad P. Navickas gali daryti naujus nusikaltimus, įrodo tai, kad sausio 10-ąją išleistas iš Rokiškio ligoninės, jis jau sausio 19-ąją kaltinamas įvykdęs naują nusikaltimą.

Prieš prašydama teismo pratęsti P. Navickui skirtą griežčiausią kardomąją priemonę, prokurorė demaskavo ir jo melą apie išsinuomotą kambarį Partizanų gatvės 5-ajame daugiaaukštyje, kuriame yra ir socialiniai būstai, ir globos namai, nes šio pastato administracijai nepatenkinus jo prašymo gauti čia pastogę, jis vieną iš kambarių užėmė savavališkai. Anot prokurorės, apsimelavo P. Navickas ir, kad iki sulaikymo dirbo kurjeriu vienoje Kauno bendrovėje, nes šios paprašius tai patvirtinti, gautas atsakymas, kad toks asmuo niekada pas juos nedirbo.

Paulius Navickas/Edgaro Cickevičiaus nuotr.

Bandė pergudrauti ir policiją

Tuo tarpu P. Navickui Lietuvos valstybės skirta advokatė prašė teismo skirti švelnesnę kardomąją priemonę už suėmimą. Pavyzdžiui, – namų areštą su leidimu išeiti iš jų tik į darbą ar gydymo įstaigą, registraciją policijoje ar dokumentų paėmimą. Arba jas visas kartu. Nes Lietuva yra teisinė valstybė, kurioje galioja nekaltumo prezumcija, o byla – nemažos apimties ir jos nagrinėjimas užtruks. Advokatės nuomone, P. Navickas gali apsigyventi ir pas mamą. Be to, yra jaunas ir sveikas – sugebės įsidarbinti.

Pats P. Navickas buvo linkęs palikti prokurorės ir advokatės ginčo vertinimą teismui, nes, jeigu jam bus paskirta bausmė, tai į ją bus įskaičiuotas ir suėmimo iki nuosprendžio laikas. Jis net nepageidavo vėl būti atvežtas į teismą, kai bus skelbiamas teisėjos Ingos Ambrulevičiūtės-Januškevičės sprendimas. O ši šiandien paskelbė, kad, atsižvelgiant į numanomą bylos nagrinėjimo laiką ir paskirtus jos posėdžiu, pratęsia P. Navicko suėmimą ne trims, o dviems mėnesiams. Tiesa, šį teisėjos sprendimą dar galima aspkųsti.

Naująją Gestapo bylą sudaro septyni tomai. O suimtas jis buvo po plačiai nuskambėjusio apiplėšimo šiųmetės kovo 11-osios vakarą, kaip paaiškėjo, ne per toliausiai tuometinių savo namų – Savanorių prospekte. Sulaikyti jį apie 22.30 val. ne per toliausiai vieno iš šio prospekto „Iki“ padėjo pilietiški asmenys. Nors  P. Navickas dar bandė pareigūnus pergudrauti, pats skambindamas į Bendrąjį pagalbos centrą – esą jo apiplėštas asmuo pavogė jo paspirtuką, dėl ko jis su šiuo ir konfliktavo.

Pilnas vaizdelis

Tačiau apiplėštasis pareigūnams pasakojo, kad prie jo, ėjusio gatve, prišoko nepažįstamasis, kuris parvertė jį ant žemės ir, išsitraukęs iš kišenės sulenkiamą peilį, nupjovė jo rankinės, kurioje buvo piniginė bei dokumentai, petnešą. O po to  su grobiu pabėgo. Tačiau netrukus turėjo įžūlumo grįžti – reikalaudamas, kad auka eitų su juo prie bankomato ir padėtų pasinaudoti jos piniginėje rasta banko kortele. Tai įvyko, nukentėjusiajam dar nespėjus pranešti apie užpuolimą policijai. Plėšikui ir vėl grasinant peiliu, užpultajam teko jam atiduoti ir mobiliojo ryšio telefoną.

Iš pradžių nepripažinęs savo kaltės, galiausiai P. Navickas ėmė teisintis, kad pagunda apiplėšti žmogų jam kilo, pamačius šį neapšviestame kieme. Be to, reikėjo pinigų pragyvenimui. Todėl, pargiovęs nusižiūrėtąjį į aukas spyriu į kojas, išsitraukė ir peilį. Tačiau šiuo žaloti aukos neketino. Tik pagąsdinti – kad greičiau atiduotų, ką turi. Bet nupjovęs rankinės petnešą ir ją pagrobęs, po kurio laiko pamatė, kad apiplėštasis dar turi rankoje ir mobilųjį telefoną, todėl nusprendė pagrobti ir šį. O vėliau peržiūrėjęs pagrobtos rankinės turinį, rado banko kortelę, bet nežinojo jos PIN kodo. Dėl ko grįžo pas auką ir pareikalavo jį pasakyti. Galiausiai, įrėmęs peilį, vedėsi kortelės savininką link bankomato. Tačiau šis ties sankryža ėmė bėgti, pamatęs netoliese žmones. Tada jis ir nusprendė užbėgti įvykiams už akių, pats paskambindamas telefonu 112. Ir dėdamasis, kad pats nukentėjo nuo apiplėštojo.

Paulius Navickas/Edgaro Cickevičiaus nuotr.

Turėjo ir bendrininką

Kaip jau užsiminta, P. Navickas buvo išleistas iš Rokiškio psichiatrijos ligoninės šiemet sausio 10-ąją. O sausio 19-ąją Kauno teisėsaugininkai jo atžvilgiu jau pradėjo naują ikiteisminį tyrimą. Dėl to, kad jis K. Petrausko gatvėje bandė pagrobti automobilį ir šį apgadino. Ne vienas, o su penkeriais metais vyresniu Žilvinu Žiemeliu, kuris teistas jau mažiausiai devynis kartus. Ne tik Lietuvoje, bet ir užsienyje.

Remiantis kaltinimu, tą pačią naktį jiedu įsibrovė ir į „Kauno spaudos“ kioską, esantį Savanorių prospekte, iš kurio pagrobė 392 prekes. O sausio 20-ąją P. Navickas jau vienas, išdaužęs langą, apvogė automobilį, stovėjusį Elektrėnų gatvėje.  Tačiau jis buvo suimtas tik po minėto išpuolio kovo 11-osios vakarą.  O skyrus P. Navickui naują ambulatorinę teismo psichiatrijos ekspertizę, šią atlikusiam teismo psichiatrui ekspertui užteko vienintelio susitikimo su juo konstatuoti, kad P. Navickas – pakaltinamas, t.y. gali suprasti savo veiksmus, šiuos valdyti bei už juos atsakyti įstatymų numatyta tvarka.

Be to, dar kartą peržiūrėjus, ar po paleidimo iš Rokiškio psichiatrijos ligoninės šis skandalingas kaunietis nepadarė ir daugiau nusikaltimų, buvo konstatuota, kad per tuos nepilnus du mėnesius, kol buvo sulaikytas po apiplėšimo, P. Navickas jų padarė mažiausiai devynis. Bent tiek Kauno teisėsaugininkams pavyko išsiaiškinti. Nors jis parodymus ir davė, tačiau tai darė, tik priremtas įkalčių. Nė vieno nusikaltimo, paties P. Navicko iniciatyva, atskleisti nepavyko. Jau suėmus jį, ikiteisminis tyrimas, į kurį buvo sujungos bylos dėl sausio mėnesio vagysčių bei kovo 11-osios apiplėšimo, pasipildė dar dviem nusikaltimais. Prie šio ikiteisminio tyrimo prijungtos dar dvi vagystės, įvykdytos prieš dvi dienas iki minėto apiplėšimo bei šio išvakarėse. O P. Navickui pareikštas kaltinimas papildytas tuo, kad  kovo 9-osios vakare – apie 20 val. Kauno senamiestyje, Kurpių gatvėje, jis apvogė ir du „CityBee“ automobilius. Iš jų pavogtos kuro kortelės bei rakteliai.  O kovo 10-ąją išdaužė ir vienos bendrovės, įsikūrusios Savanorių prospekte, langą bei pagrobė iš jos paspirtuką.

Pirmasis naujosios P. Navicko bylos posėdis numatytas rugsėjo pabaigoje.  



NAUJAUSI KOMENTARAI

Marijona

Marijona portretas
Tokių gestapų kas antras

Kada \\\\\.../////

Kada  \\\\\...///// portretas
tą išgamą utilizuos,dar rodo,vemt večia jį pamačius.

Spenius vel

Spenius vel portretas
Duskit lopai nes supyksiu ir jums bus negerai
VISI KOMENTARAI 15

Galerijos

Daugiau straipsnių