Kraupi meilės drama: Klaipėdoje nušautas žinomas Kauno kriminalinio pasaulio veikėjas

Dienraščio „Kauno diena“ rašinys

Klaipėdoje nušautas žinomas Kauno kriminalinio pasaulio veikėjas. Tačiau panašu, kad Artūras Mockus nuo klaipėdiečio paleistų kulkų krito ne dėl gaujų reikalų, o dėl meilės istorijos. Pavydo apimtas klaipėdietis patykojo į uostamiestį pirmam pasimatymui su jo buvusia mylimąja atvykusių kauniečių ir paleido seriją šūvių. Vėliau šaulys pats rastas negyvas.

Sekė visą naktį?

Aiškėja kraupios detalės mirtino susišaudymo istorijoje – dalis Klaipėdos internautų vieno klaipėdiečio demonstruotą jausmų ir pavydo dramą socialiniame tinkle sekė visą naktį iš šeštadienio į sekmadienį.

Klaipėdos krašto žvejų bendruomenės atstovai naktį pastebėjo feisbuke jų bičiulio O. (vardas ir pavardė neskelbiama dėl nepilnamečio asmens apsaugos nuo neigiamos informacijos) viešinamas keistas nuotraukas.

Kas turi nutikti žmogaus galvoje, kad imtum šaudyti daugiabučio kieme?

„Jose buvo matyti blondinė, sėdinti su kitais dviem vyrais bare. Lyg ir iš toliau fotografuota. Panašu, kad buvo dar viena moteris, bet jis fotografavo būtent blondinę. Pažinojome tik jį patį, su partnere neteko bendrauti, tad iš pradžių ir neatkreipėme dėmesio. Kas galėjo pagalvoti, kad viskas baigsis žudynėmis? Mums visiems – didelis šokas. Jis buvo visai normalus. Panašu, kad žmogus dėl kažko buvo tiesiog įvarytas į kampą“, – vakar pasakojo feisbuke naktį bičiulio keistas nuotraukas stebėję žvejų bendruomenės atstovai.

Tik sekmadienio rytą, kai uostamiestyje pasklido žinia, kad Varpų gatvėje buvo nušautas 1986 metais gimęs vyras, žmonės suprato, kas iš tiesų atsitiko.

„Tikėtina, kad visą naktį sekęs mylimąją, jis ryte ėmė šaudyti. Tai yra nesuvokiama. Kas turi nutikti žmogaus galvoje, kad imtum šaudyti daugiabučio kieme?“ – šiurpo šaulį pažinoję jo draugai.

Žinomas uostamiesčio žvejys Paulius Korsakas patikino, kad pažinojo tą žmogų, bet prastokai.

„Esame žvejoję kartu. Bet prastai jį žinojau. Ir apie jo širdies reikalus nieko nežinojau. Žvejyboje mes apie meilę nekalbame. Kiek pamenu, jis elektros instaliacija užsiiminėjo. Namuose rozetes, laidus vedžiojo. Man jis tikrai atrodė normalus žmogus“, – kalbėjo P. Korsakas.

Bičiuliai tikino, kad vyras gyveno Klaipėdos Žvejybos uosto rajone.

Susišaudymai – ne naujiena

Kaip elektrikui iš Žvejybos uosto rajono pavyko nukauti Kaune žinomą kriminalinio pasaulio veikėją?

A. Mockus laikinosios sostinės teisėsaugai buvo gerai žinomas. Gal dėl to sekmadienio popietę būtent Kaune, o ne Klaipėdoje, pasklido gandas, kad nužudytas žinomas kriminalinio pasaulio veikėjas, sietas su „kamuolinių“ gauja.

A. Mockus buvo ne kartą teistas. Už vagystes teistumo šis vyras buvo sulaukęs ne tik Kaune, bet ir užsienyje.

O štai 2010 metais Kaune buvo nuskambėjusi istorija, po kurios į Kauno klinikas buvo atgabenti trys veikėjai, su šautinėmis žaizdomis. Jie priskiriami „agurkinių“ grupuotei.

Šūviais paženklinto vakaro paveikslas susidėliojo toks: vienas „agurkinių“ gaujos vadeivų – Norbertas Tučkus – konfliktavo su vienu iš „kamuolinių“.

„Agurkiniai“, pamatę, kad Šilainiuose paliktas vieno iš „kamuolinių“ merginos automobilis, pradūrė jo padangas.

Kai A. Mockus ir Edikas Mikučiauskas atvyko pakeisti pradurtos padangos, staiga ėmė rinktis „agurkiniai“.

Liudytojų skaičiavimais, juos puolė apie 20–30 vyrų. Tada ir pasigirdo šūviai.

Teismas padarė išvadą, kad šaudyta buvo ne tik iš E. Mikučiausko ginklo. Būta ir kitų šaunamųjų ginklų. Nešaunamųjų – taip pat.

Remdamas surinkta medžiaga, teismas konstatavo, kad užpuolimas buvo grėsmingas.

Tačiau tokią kulkų krušą A. Mockui tuomet pavyko išgyventi.

Žirklėmis karpė ausį

2017 metais A. Mockus buvo minimas kitoje itin žiaurioje istorijoje.

Kaune, Žemaičių gatvėje, A. Mockus, kartu su kitais sugėrovais esą dalyvavo kraupioje žmogžudystėje.

Keturi vyrai kelias dienas girtavo, tada trys jaunesni veikėjai nusprendė pasityčioti iš buto savininko, kuris dar buvo ir neįgalus.

Daugybę kartų teista trijulė medicininėmis žirklėmis karpė aukos nosį ir ausį. Dėl to vyras mirtinai nukraujavo.

Išeidami sugėrovai esą kaimynams pranešė, kad buto šeimininkas lyg ir miręs.

Lėkė į pirmąjį pasimatymą

Kas šį veikėją atvedė lemtingą savaitgalį į uostamiestį?

Aiškėja, kad vyras iš Kauno į Klaipėdą atšvilpė prabangiu „Mercedes“ automobiliu į pirmąjį pasimatymą.

Likimas: kulkos suvarpė kriminalinio pasaulio veikėju tituluotą asmenį. Kompanija iš vakarėlio grįžo baltu automobiliu „Mercedes“. (Astos Aleksėjūnaitės nuotr.)

Dienraščiui viena klaipėdietė liudijo, kad jos aplinkoje po šaudynių pietinėje uostamiesčio dalyje pasklido intriguojanti žinia.

„Mes tik tiek sužinojome, kad ji su tais kauniečiais susipažino pažinčių programėle. Kas jie tokie, nežinome. Tik sužinojome, kad jie į pirmąjį pasimatymą atvažiavo čia, į Klaipėdą. O štai kuo viskas baigėsi, jau visas miestas žino“, – pasakojo klaipėdietė.

Esą O. ir jo partnerės keliai jau buvo išsiskyrę. Tačiau klaipėdietis tebepuoselėjo jausmus buvusiai mylimajai.

Visą naktį stebint ją kitų vyrų apsuptyje, vyrui veikiausiai virė kraujas iš pavydo.

Pats vyriškis esą gyveno Žvejybos uosto rajone. Tačiau ryte ėmė lūkuriuoti mylimosios prie jos namų Varpų gatvėje.

Pro langą pamatė lavoną

Namo, kurio kieme įvykdyta žmogžudystė, gyventojai pasakojo, kad girdėjo mažiausiai penkis šūvius. Vieni tikino, kad tai galėjo nutikti sekmadienio rytą, 15 minučių po 8 valandos.

Policiją iškvietė kaimynai, kai pro langą išvydo, kad daugiabučio kieme, ant šaligatvio, guli vyro kūnas.

Šaudyta buvo šalia balto „Mercedes“. Esą šaulys pasistatė savo automobilį kiek tolėliau, kad matytų viską, kas dedasi kieme.

Į „Mercedes“ ekipažą šaudyta iš pietinės kiemo dalies, ten ant asfalto likę kriminalistų žymės, veikiausiai fiksuojančios rastų tūtelių vietas.

Šalia kūno taip pat buvo matyti net keli tokie žymėjimai. Jei jie reiškia tūtelių padėtį, tai į auką toje vietoje paleisti net keli šūviai.

Aplinkiniai aiškino, kad iš viso galėjo būti šauta dešimt kartų.

Ar galėjo atsišaudyti „Mercedes“ ekipažas, kol kas nėra žinoma.

Sekė: vyras tamsiu „Mercedes“ automobiliu po egzekucijos pasuko į mylimosios mamos namus ir paleido šūvių į duris. Po įvykio laiptinė buvo atitverta stop juosta, stoviniavo ir kelios policijos mašinos. (Astos Aleksėjūnaitės nuotr.)

Šaudė ir į duris?

Nors kaimynai tikino, kad šaulys atvyko juodu „Audi“, aiškėja, kad senyvo amžiaus gyventojai galėjo neatpažinti automobilio markės.

Šaulys, paleidęs mirtinas kulkas į konkurentą, pasuko tiesiai į Mogiliovo gatvę, kur gyveno jo buvusios mylimosios mama.

Vyriškis pastatė automobilį vidiniame namo kieme. Kaimynai atpažino seną „Mercedes“, kuriuo važinėjo šis vyriškis.

Dienraščio kalbinti žmonės Mogiliovo gatvėje tikino, kad tą sekmadienį išgirdo šūvių garsus apie dešimtą ryto. Pasakojama, jog vyras galėjo laiptinėje šaudyti į vieno buto duris.

Galop policija pranešė, kad 1986 metais gimęs O. rastas negyvas laiptinėje, šalia jo aptiktas savigynai legaliai išduotas pistoletas „PM“.

Sekmadienio rytą į Mogiliovo gatvę jau buvo sulėkę dešimt policijos automobilių, greitosios medicininės pagalbos ekipažai.

Gyventojų apklausos vyko kelias valandas.

Velionio gedėjo draugai

Policijos tyrėjai sekmadienį kelias valandas dirbo ir Varpų gatvėje, kur įvykdyta žmogžudystė.

Daugiabučio gyventojai stebėjosi, kad fiksuojant aplinkybes, nužudytojo kūnas ilgą laiką viešoje vietoje buvo neuždengtas.

Pakirto: visą naktį buvusią mylimąją dviejų kauniečių draugijoje stebėjęs vyras rytą paleido seriją šūvių. Šalia daugiabučio iškart žuvo jaunas vyras. (Astos Aleksėjūnaitės nuotr.)

Kol tyrėjai dirbo Varpų gatvės daugiabučio kieme, netoli lavono stoviniavo du veikėjai, dėvėję šortus.

Iš pradžių vyrai agresyviai pasitiko žurnalistus, puolė priekaištauti, kad fiksuojama nusikaltimo vieta.

Supratę, kad gąsdinimais nieko nepasieks, jie aprimo.

Paklausus, ar papasakos, kas jiems žinoma, vyrai atsisakė bendrauti, tačiau vienas jų vis tiek prasitarė, kad šūvių būta daugiau nei penki.

Vėliau vienas vyriškis atsisėdo ant šaligatvio borto ir pravirko, matyt, gedėdamas žuvusio draugo.

Sekmadienį popiet netoli daugiabučio namo sustojo juodas W140 modelio „Mercedes“ išskirtiniais numeriais.

Tokios mašinos praėjusio amžiaus paskutiniame dešimtmetyje buvo populiarios tarp senosios kartos nusikaltėlių atstovų Lietuvoje ir Rusijoje.

Iš mersedeso išlipo taip pat šortais mūvėjęs apkūnus vyriškis, kuris nuėjo apžiūrėti įvykio vietos. Viduje liko keli kiti vyrai, kurie iš „Mercedes“ neišlipo, tačiau visą laiką laikė atidarę automobilio dureles.

Visuomenei paaiškinimo nerado?

Pasklidus gandui, kad nušautasis galėjo būti siejamas su Kauno „kamuoliniais“, kilo klausimų, kodėl jokio viešo paaiškinimo visuomenei nepateikė Klaipėdos policijos vadovybė?

Tiek giliai neanalizuosiu meilės reikalų.

Paklaustas, ar uostamiesčio teisėsauga nemato reikalo paaiškinti visuomenei brutalaus nusikaltimo aplinkybių, Klaipėdos apygardos prokuratūros vyriausiojo prokuroro pavaduotojas Aurelijus Stanislovaitis patikino, kad kol kas detalių policija negali atskleisti.

„Bendra kriminogeninė situacija mieste nėra pasikeitusi, bet kuris visuomenės narys gali jaustis saugus. Čia yra tikrai asmeniniai motyvai. Tiek tikrai galiu pasakyti, kad tai nėra gaujų santykių aiškinimasis. Pirminiai duomenys rodo, kad tai asmeniniai reikalai. Gal atsitiktinai žmogus taip papuolė“, – visuomenę ramino A. Stanislovaitis.

Tyrimas: teisėsauga aiškina, kad brutalaus nusikaltimo motyvai veikiausiai yra asmeninio pobūdžio. (Astos Aleksėjūnaitės nuotr.)

Neaišku, ar vyro tikslas buvo paleisti šūvius ne į konkurentą, o į buvusią mylimąją?

„Tiek giliai neanalizuosiu meilės reikalų. Kol kas viską palikime ikiteisminio tyrimo pareigūnams. Jie aiškinasi, ar už to nesislepia kokie nors kiti motyvai. Bet duomenys kol kas veda į asmeninius santykius“, – kalbėjo uostamiesčio vyriausiojo prokuroro pavaduotojas.

Paklausus, ką šaulys galėjo veikti Mogiliovo gatvėje esančiame daugiabutyje, prokuroras patikino, kad vyro kūnas rastas laiptinėje, kuri su juo susijusi.

„Tai nėra bet kuri laiptinė ir bet kurios durys. Ji susijusi su juo“, – patikino prokuroras.

Ar gali būti kokių nors pasekmių dėl to, kad Klaipėdoje nušautas su „kamuoliniais“ sietas kaunietis?

Prokuroras ramino, kad dėl šio įvykio gaujų karų mieste neturėtų kilti.

„Miestiečiai gali jaustis saugiai. Tai nereiškia, kad bet kas gali papulti į kovinę ugnį. Tai tikrai ne tas atvejis“, – teigė prokuroras.


Šiame straipsnyje: Artūras Mockuskriminalinio pasaulio veikėjasšaudynės KlaipėdojeNušautas žmoguspavydasmeilės dramaMercedesmirtini šūviaipagalbos telpagaminta-kd

NAUJAUSI KOMENTARAI

To Nepazystamoji

To Nepazystamoji portretas
Aha, turejo padoria seima, o bet vaziuodavo i kita miesta su kitom pasicackint. Tai kaip minimum jis nera padorus... Aisku bet kokiu atveju nepateisinu jokiu saudyniu. O seip dar uzknisa skaityt, kaltinat moteri del vyro, kuri ji paliko jau 2023 metais ir turejo pilna teise susitikinet kada ir su kuo nori. Visada ble boba kalta bet tik ne vyras kuris persekioja ir tik ne vyras, kuris ne sedi savo semoj o vaziuoja i pasimatymus i kita miesta pamirses savo seima! Kalti abu vyrai!

nepažįstamoji

nepažįstamoji portretas
Mieli komentatoriai, jeigu nežinot tiesos apie nužudytąjį, tai geriau nerašykit. Jis turėjo padorią šeimą, o ir pats labai sunkiai dirbo statydamas ir remontuodamas namus. Ir pasižymėjo kaip labai geras statybininkas, Tik kažkodėl žurnalistai neįvardija žudiko nei vardo, nei pavardės. Ar jums neatrodo keistai, nekelia įtarimų.Lieka pamąstymui.

elena

elena portretas
baisus miestas ta Klaipeda
VISI KOMENTARAI 114

Galerijos

Daugiau straipsnių