Prokuroras: kaltinimų dėl piktnaudžiavimo lėšomis gali sulaukti ir daugiau Jonavos politikų

Valstybės kaltintojas nuteisto Jonavos mero Mindaugo Sinkevičiaus byloje, Kauno apygardos prokuratūros prokuroras Darius Valkavičius sako, kad ateityje kaltinimų dėl piktnaudžiavimo tarybos nario lėšomis gali sulaukti ir daugiau Jonavos politikų.

„Bylos esmė yra apie viešuosius finansus. Lėšos, kurios buvo išmokamos tarybos nariui, konkrečiu atveju merui, jos buvo labai aiškiai apibrėžtos, jos buvo tikslinės. Pagal Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) surinktą medžiagą, tos lėšos buvo naudojamos ne pagal paskirtį. Manau, kad šioje byloje Specialiųjų tyrimų tarnyba surinko pakankamai duomenų, kad kaltinti asmenį ir teismas prokuratūros pateiktus duomenis įvertino kaip įrodymus ir buvo priimtas apkaltinamasis nuosprendis. Šioje vietoje noriu pastebėti, kad tyrimai toliau yra tęsiami, yra atliekamas ikiteisminis tyrimas dėl Jonavos rajono savivaldybės tarybos narių lėšų panaudojimo. Ateityje dar bus tikrai teikiami įtarimai, ir manau, kad bus dar rašomi kaltinamieji aktai‚“ – žurnalistams teisme po M. Sinkevičiui paskelbto nuosprendžio sakė prokuroras D. Valkavičius.

Jis pažymėjo, kad piktnaudžiavimu įtarti Jonavos politikai savivaldybei jau savanoriškai grąžino apie 100 tūkst. eurų.

Jis neprognozavo, kiek dar Jonavos politikų atsidurs teisiamųjų suole.

Jonavos merui teismas skyrė perpus mažesnę bausmę, nei siūlė prokuroras. D.Valkavičius sakė, kad norintis jį išanalizuoti ir tik tada spręs, ar skųsti jį.

ELTA primena, kad Kauno apygardos teismas pirmadienį dėl piktnaudžiavimo tarybos nario veiklai skirtomis lėšomis kaltu pripažino Jonavos merą M. Sinkevičių.

Jonavos vadovas nuteistas dėl piktnaudžiavimo, dokumentų suklastojimo ar disponavimo suklastotu dokumentu, turto pasisavinimo, jam skirta 12,5 tūkst. eurų baudą, trejiems metams atimti galimybę dirbti valstybės tarnyboje.

Teisėja Laima Šeputienė paskelbė, kad M. Sinkevičiaus nusikaltimai teisme buvo įrodyti, jis suklastojo dokumentus, valstybė dėl jo įvykdytų nusikaltimų patyrė didelę neturtinę žalą.

Pasak teisėjos, kaltinimai pagrįsti objektyviais duomenimis – dokumentais, o nusikaltimai buvo vykdomi ketverius metus.

„Jis buvo neeilinis valstybės politikas, buvo davęs priesaiką gerbti įstatymus”, – sakė teisėja.

Nuosprendis nėra galutinis ir gali būti skundžiamas Lietuvos apeliaciniam teismui.

Prokuroras siūlė skirti beveik dvigubai griežtesnę bausmę – 30 tūkstančių eurų dydžio baudą, o teisę būti išrinktam ir paskirtam į savivaldybės ar valstybės institucijų renkamas, skiriamas pareigas atėmimą skirti penkerių metų laikotarpiui. Bausmė skirta mažesnė todėl, kad nuteistasis atlygino žalą.

Teisėja sakė, kad draudimas eiti pareigas valstybės tarnyboje leis M. Sinkevičiui padaryti pertrauką ir iš naujo įvertinti šios veiklos prasmingumą.

Jis buvo neeilinis valstybės politikas, buvo davęs priesaiką gerbti įstatymus

Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) pareigūnų ikiteisminio tyrimo metu surinktų duomenų pagrindu M. Sinkevičiui pateikti kaltinimai dėl 2019–2023 m. Jonavos rajono savivaldybės administracijai galimai padarytos 1 tūkst. 487 eurų turtinės žalos.

Kaip teisme anksčiau paskelbė prokuroras D. Valkavičius, siekdamas išvengti asmeninių lėšų panaudojimo, tarybos narys M. Sinkevičius suklastojo 16 vienetų finansinių apskaitų, pateikė jas Jonavos rajono savivaldybės administracijai, piktnaudžiavo tarnybine padėtimi, padarė didelę neturtinę žalą savivaldybei, nes buvo pakirstas pasitikėjimas šia institucija.

Bylos duomenimis, į avanso apskaitas buvo įtrauktas mėnesinis mokestis už „Telia Lietuva“ suteiktas ryšių paslaugas, susijusias su sutuoktinės realiai naudoto abonentinio numerio išlaidas, mėnesinis mokestis už „Telia Play“ internetinės televizijos išlaidas ir mėnesinis mokestis už savo asmeninėms reikmėms įsigytos įrangos – televizoriaus „Samsung“ – išlaidas. Minėti dokumentai buvo pateikti Jonavos rajono administracijai, siekiant pagrįsti avansu gautą išmoką, skirtą išlaidoms, susijusioms su tarybos nario veikla, kurios negalėjo būti atlyginamos.

Jonavos meras M. Sinkevičius, pernai kilus įtarimams dėl savivaldybės tarybos nario veiklai skirtų lėšų panaudojimo skaidrumo, paskelbė stabdantis narystę Lietuvos socialdemokratų partijoje. Lietuvos savivaldybių asociacija yra laikinai sustabdžiusi M. Sinkevičiaus vadovo šioje asociacijoje pareigas.

Visuomenininkui Andriui Tapinui inicijavus savivaldos politikų lėšų įsisavinimo tyrimą „Skaidrinam“ ir dėl to kilus skandalui dėl galimo politikų piktnaudžiavimo kanceliarinėmis lėšomis, į teisėsaugos akiratį pakliuvo daugybė savivaldybių.



NAUJAUSI KOMENTARAI

siaip Bezdale

siaip Bezdale portretas
Kantrybės, darbo daug, viso darbo per diena nepadarysi. kantriai laukite sekančiu bylų. Tapinas čia tiek visus užkrovė darbu, kad STT, prokurorai, teismai dar kokius 5 metus į priekį dirbs išsijuosę. Bijau, kad jau ir pats Tapinas išsigandęs savo rezultato :D

Bezdalas-pro kur oras

Bezdalas-pro kur oras portretas
Pro kur ore ,o kodėl tik Jonavos politikai?
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių