Klaipėdos muzikiniame teatre – pavasarinis premjerų lietus

Klaipėdos muzikinis teatras savo 25-ąjį pavasarį sutinka premjeromis, su naujausiais spektakliais ruošiasi gastrolių į sostinę ir pirmąsyk pasirodys šalies teatrų festivalyje „Vaidiname žemdirbiams“.

Neužsidarė tarp sienų

Tai dar toli gražu ne visos džiugios naujienos, kuriomis jubiliejinį sidabrinį sezoną teatralai skuba pasidalyti su savo žiūrovais.

Jau šį šeštadienį rampų šviesą Klaipėdos muzikiniame teatre išvys garsaus XX a. komiko ir kino legendos Charlie’o Chaplino kūrybai skirta premjera „Sveikas, Čarli!“. Tai dviejų dalių spektaklis, kuriame karaliaus žaismingas vodevilis ir šokis.

„Mes neužsidarėme tarp savo sienų, – teigė teatro vadovas Ramūnas Kaubrys (nuotraukoje - iš kairės). – Vodevilį režisuoti pakvietėme jauną klaipėdietę režisierę Rūtą Bunikytę, jam akompanuoti – džiazo pianistą Saulių Šiaučiulį. Taip pat dalyvaus Klaipėdos universiteto Dainavimo katedros studentai. Čia, pajūryje, turime daug talentingų žmonių.“

Teatro vadovas paaiškino, kad antroji spektaklio dalis primins prieš 10-metį Klaipėdos muzikiniame teatre triumfavusį latvių choreografės Litos Beiris pastatymą „Baletinė Čaplino ir Dolskio korta“. Viena jo dalis – vienaveiksmis šokio spektaklis pagal V.Mnacakanovo baleto siuitą „Čapliana“ – dabar atnaujinta ir prijungta prie premjerinio vodevilio. „Ji labai stipri ir muzikinės, ir šokio, ir teatrinės kalbos atžvilgiu. Tai intelektualus ir prasmingas darbas“, – apie jo sugrįžimo į sceną aplinkybes kalbėjo R.Kaubrys.

Pirmą kartą Lietuvoje

O vodevilis – tikra premjera. „Ieškojom, parsisiuntėme iš Londono autorines Ch.Chaplino dainas, įsigijome leidimus jas atlikti. Pirmą kartą Lietuvoje ir lietuviškai skambės visos Ch.Chaplino dainos, – neslėpdamas pasididžiavimo pabrėžė teatro vadovas. – Kalbanti lėlė Džordžas šiame spektaklyje bus ne vienintelė staigmena publikai. Jame pasirodys ir vaikai, žiūrovams suteiksiantys ypatingo džiaugsmo. Garantuoju visiems gerą nuotaiką visą vakarą.“

Vodevilio režisierė R.Bunikytė prasitarė, kad Džordžas kalbės, bendraus, šoks, ves vakarą, visus pristatys, megs intrigas, suves ir išskirs atlikėjus... Lėlę valdys du artistai – Virginijus Pupšys arba Rokas Spalinskas (nuotraukoje - iš dešinės). Pastarasis teigė: „Anksčiau neteko to daryti. Bet aš iššūkių nebijau. Man svarbiausia – lėlės virsmas į gyvą žmogų. Aš esu jis, o ne už lėlės stovintis žmogus“.

„Abi dalis sujungs Ch.Chaplino muzika ir kinas, – reziumavo spektaklio choreografiją atnaujinantis vienas iš jo šokėjų Valdemaras Marcinkus. – L.Beiris spektaklio jau trejus metus nebešokome, bet stengėmės prisiminti choreografės norus ir užduotis.“ Šokiui akompanuos teatro orkestras, diriguojamas Dmitrijaus Zlotniko.

Teatro dailininkė, kūrusi scenovaizdį ir kostiumus vodeviliui, pasakojo, kad stengėsi prisiderinti prie Vilijos Insodienės anksčiau sukurtos spektaklio šokio dalies vaizdinės stilistikos: „Tai bus lyg baras prieš kino teatrą. Žiūrovai renkasi į filmą, kalbasi, bendrauja... Laikmetis – tarp dviejų karų. Norėjosi retro dvasios, sepijos spalvų ir pabrėžti prarastą epochą, kai moterys stengėsi būti panašios į kino žvaigždes...“

Sugrįš „Sevilijos kirpėjas“

Kovo 8-ąją teatro solistai pristatys naują programą – romansų vakarą, o kovo 24-ąją į Klaipėdos muzikinio teatro sceną sugrįš G.Rossini’o opera „Sevilijos kirpėjas“. 1998-aisiais ją čia pastatė latvių dirigentas Imantas Resnis ir vilnietis režisierius Eligijus Domarkas. Jiedu ir atnaujina spektaklį, dedikuotą autoriaus 220-osioms gimimo metinėms.

„Tai pasaulinės klasikos perliukas. Ir jame pamatysite mūsų teatro jauniausius solistus, kurie tam ruošiasi vadovaujami vokalo pedagogo Eduardo Kaniavos. Norime parodyti, kad turime labai stiprią jaunąją kartą. Šis spektaklis – mūsų solistų meistriškumui tobulinti ir publikos džiaugsmui“, – sakė R.Kaubrys, primindamas, kad G.Rossini’o muzika maloni klausytojams, bet labai sudėtinga atlikėjams.

Kovą žadėtą bene brangiausią sezono pastatymą – V.Ganelino miuziklo „Velnio nuotaka“ premjerą teatras nukėlė į savo vasaros festivalį „Muzikinis rugpjūtis pajūryje“. „Anksčiau negalėjome tiksliai suplanuoti, nes pernai labai sunkiai laikėmės finansiškai, mus smaugė skolos. Dabar džiaugiamės išlipę iš jų“, – tvirtino R.Kaubrys.

Šiemet teatras pradėjo įgyvendinti du naujus tarptautinius projektus, labai išsiplėtė jo gastrolių geografija – apglėbė ne tik Vakarų Lietuvą ir Žemaitiją, bet pasiekė ir Suvalkiją bei Aukštaitiją. Kovo 15 ir 16 Klaipėdos muzikinio teatro gastrolės numatytos sostinėje – Nacionaliniame rusų dramos teatre, kur klaipėdiečiai nuveš G.Puccini’o vienaveiksmių operų diptiką „Sesuo Andželika“ ir „Džanis Skikis“ bei „Sveikas, Čarli!“ premjerą. Kovo 21-ąją du savo spektaklius – „Paryžiaus katedrą“ ir „Drabliuko Babaro istoriją“ jie vaidins žemdirbiams Rokiškyje. Klaipėdos muzikinis teatras pirmąkart prasiveržė į  legendinio festivalio programą.

Balandį teatras žiūrovams sugrąžins V.Konstantinovo muzikinę pasaką vaikams „100 princesės pabučiavimų“, o gegužės 13-ąją publiką pakvies jubiliejinio kokteilio – į šventinį koncertą, skirtą savo 25-mečiui.



NAUJAUSI KOMENTARAI

vida

vida portretas
seniena

ev

ev portretas
Žodžiu jokių premjerų šį sezoną nebus. Tik kelios dainos prieš kone 10 metų senumo spektaklio atnaujinimą. Dar lėlę panaudos ir kas daugiau? Pritariu Vidai- eiti į senienas nebesinori.

beta

beta portretas
"....pavasarinis premjerų lietus..."tokie pavadinimai tiktų rašant apie dantų pastą "Kolgeit " ar "Keafri" . pigus nusivadybininkavimas. na, o apie būsimą "meną" antras komentatorius, ko gero, parašė tiesą.
VISI KOMENTARAI 6

Galerijos

Daugiau straipsnių