Uostamiesčiu aidės M.Valančiaus laikų giesmės

Klaipėdos etnokultūros centre šeštadienį 15 val. vyks tradicinių adventinių ir kalėdinių giedojimų popietė.

Programą „Motiejaus Valančiaus laikų giesmės“ klaipėdiečiams padovanos Palangos kultūros centro folkloro ansamblis „Mėguva“ (vad. Z.Baniulaitytė, D.Šeduikienė). Vakarą ves kunigas Saulius Stumbra.

„Per Adventą ir Kalėdas ne visada jaukiai pasijuntam dainuodami dzūkiškas kalendorines dainas. O ką dainuodavo kituose regionuose? Pavyzdžiui, žemaičiai turi kitą šaltinį iš kurio dvasinės stiprybės sėmėsi per tamsų advento metą. Tai Šventos giesmės. Populiarios XIX a. ir dar aptinkamos šiandien  giesmės iš ,,Kantičkų“ ir ,,Aukso altoriaus“.  Dar ne vienuose namuose galima atrasti šių senų giesmynų nuo vyskupo M.Valančiaus laikų. Jie labai saugomi ir perduodami iš kartos į kartą. M.Valančiui lenkiame galvas, jog gelbėdamas lietuvišką žodį, kovodamas prieš protestantizmą ir stačiatikybę didžiulėmis savo pastangomis leido giesmynus, kur dėjo giesmes „kurias ne vienas jau moka isz galvos; priduriau dar keletą naujų giesmių, kurias vilus patiksiant giedotojams” (pratarmė Kanticzkų, 1862). Į tuos giesmynus patekdavo iš lenkų, lotynų kalbų verstos giesmės, bet buvo ir autentiškų lietuvių autorių kurtų, kurių vardai mūsų dienų, deja, nepasiekė“, – pasakojo etnologė Irena Armonienė.

Palangos kultūros centro folkloro ansamblis „Mėguva“ prieš metus sumanė visuomenei parodyti, ką  yra užrašęs adventiško ir kalėdiško Palangos apylinkėse.  Šiemet tą savo kraitelį papildė ir kviečia į tradicinių giesmių vakarą, kur  kunigo Sauliaus Stumbros vedami kartu su klaipėdiečiais keliaus senolių giesmių pažinimo keliais. Skambės  adventinės giemės iš ,,Kantičkų“ ir „Aukso altoriaus“. Taip pat kalėdinės giesmės „Apie užgimimą Sūnaus Dieva“, dar kitaip, vadinamos ,,berneliais“. Šventas giesmes paįvairins liaudiški „Senovės berneliai“ – tai dainelės-giesmelės bibliniais tekstais bei blukvilkių pasveikinimo dainelės. Visos šios giesmės senos ir neabejotinai siekiančios vyskupo M.Valančiaus laikus, apipintos vingriais barokiniais poetiniais puošnumais, pripildytos nebevartojamų žodžių, žodelių.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių