Irano prezidentas pažadėjo, kad moralės policija nesikabinės prie moterų

  • Teksto dydis:

Irano prezidentas Masoudas Pezeshkianas pirmadienį per antrąsias Mahsos Amini mirties metines pažadėjo užtikrinti, kad moralės policija nesikabinėtų prie moterų.

22 metų Irano kurdė M. Amini mirė praėjusių metų rugsėjo 16 dieną po to, kai buvo suimta Teherane už tai, kad tariamai pažeidė griežtą šalies moterų aprangos kodą.

Jos mirtis sukėlė kelis mėnesius trukusias demonstracijas visoje šalyje, kurių metu žuvo šimtai žmonių, įskaitant dešimtis saugumo darbuotojų. Tūkstančiai demonstrantų buvo sulaikyti.

„Moralės policija neturėjo konfrontuoti su (moterimis). Stebėsiu, kad jie prie jų nesikabinėtų“, – per savo pirmąją spaudos konferenciją Irane nuo tada, kai liepą pradėjo eiti pareigas, sakė M. Pezeshkianas.

M. Pezeshkianas pakeitė ultrakonservatyvių pažiūrų šiitų dvasininką Ebrahimą Raisi, kuris gegužę žuvo sudužus sraigtasparniui.

Per rinkimų kampaniją jis pažadėjo visiškai pasipriešinti policijos vykdomiems patruliavimams, kuriais užtikrinamas privalomas moterų galvos apdangalų dėvėjimas, taip pat sušvelninti ilgai taikomus interneto apribojimus.

Ilgus metus Iranas griežtai kontroliavo naudojimąsi internetu, ribodamas tokius populiarius socialinius tinklus kaip „Facebook“ ir „X“.

Griežtesni apribojimai buvo įvesti po 2019 metų protestų prieš degalų kainų didinimą ir per demonstracijas, kurias sukėlė M. Amini mirtis.

M. Pezeshkianas pirmadienį sakė, kad jo vyriausybė stengiasi sušvelninti apribojimus internete, ypač socialiniuose tinkluose.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių