JAV pritaria Nyderlandų ir Danijos naikintuvų F-16 perdavimui Ukrainai

  • Teksto dydis:

Vašingtonas Danijai ir Nyderlandams pranešė, kad šioms šalims bus leista perduoti Ukrainai savo naikintuvus F-16, kai ukrainiečių pilotai bus apmokyti juos valdyti, penktadienį pranešė JAV valstybės departamentas.

Ir Danijai, ir Nyderlandams, kurie vadovauja Ukrainos pilotų mokymo valdyti F-16 programai, buvo suteiktos „oficialios garantijos“ dėl naikintuvų perdavimo, sakė Valstybės departamento atstovas spaudai.

„Tokiu būdu Ukraina galės visapusiškai pasinaudoti naujais pajėgumais, kai tik pirmoji pilotų grupė baigs mokymą“, – sakė atstovas.

Jungtinės Valstijos sąjungininkų turimos JAV pagamintos karinės įrangos perpardavimui ar perdavimui taiko griežtus apribojimus.

Tebėra neaišku, kiek laiko prireiks, kol pirmieji Ukrainos pilotai bus pasirengę valdyti F-16.

Šį mėnesį turėjo prasidėti 11 šalių koalicijos organizuojamas mokymas ir pareigūnai yra sakę, jog tikisi, kad pilotai iki 2024 metų pradžios bus pasirengę valdyti šiuos naikintuvus.

Nyderlandų gynybos ministrė Kajsa Ollongren (Kaisa Olongren) pasveikino šį JAV sprendimą.

„Tai leidžia mums tęsti Ukrainos pilotų mokymus“, – parašė ji socialiniuose tinkluose.

Tačiau „viskam reikia laiko“, vėliau pasakė ministrė, kurią cituoja naujienų agentūra ANP.

Ukraina jau seniai prašė modernių naikintuvų, kurie suteiktų jai kovinį pranašumą.

Praėjusį mėnesį vienas Ukrainos aukšto rango pareigūnas pareiškė, jog Ukraina norėtų gauti dešimtis šių lėktuvų, kad galėtų paremti puolamąsias antžemines operacijas pietuose, kur Kyjivas tikisi išstumti Rusijos pajėgas.

„Mums reikia 60–80 lėktuvų F-16, kad galėtume gerai uždaryti dangų, ypač teritorijoje netoli fronto“, – sakė Ukrainos prezidento Volodymyro Zelenskio vyresnysis padėjėjas Mychaila Podoliakas.


Šiame straipsnyje: karas UkrainojeJAVnaikintuvai F-16Kajsa Ollongren

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių