Legendinės finansų piramidės statytojas veržiasi į laisvę

XX a. buvo finansinių piramidžių metas. Jos laidojo investuotojų milijonus ir viltis, o statytojams nešė pasakiškus turtus. Kai kurios savo dydžiu ir griuvėsių krūva pranoko kitas. Vienas tokių statytojų – amerikietis Bernardas Madoffas – ką tik pabandė ištrūkti iš kalėjimo, tačiau, panašu, laisvės savo gyvenime nebeišvys.

Nenori mirti kalėjime

2008–2009 m. sankirtoje B.Madoffo pavardė Vakaruose tapo prakeiksmu. Sužlugdyti verslai, prarastos gyvenimo santaupos, prie savižudybių privedę bankrotai, – kaltinimų lavina JAV garsenybių pinigų investuotoją nubloškė nuo elito scenos.

Praėjus geram dešimtmečiui, B.Madoffas nebeprimena Volstrito vilko, kuriam daugybė durų vėrėsi nė neprilietus ranka. Vienoje retų pastarojo meto nuotraukų buvęs finansų magnatas – gerokai pastambėjęs, žvilgsnyje nebelikę pasitikėjimo savimi, kuris dešimtmečiais nuginkluodavo patiklius investuotojus.

Šiandien jis – Dareme, Šiaurės Karolinoje, esančio Butnerio federalinio kalėjimo kalinys, nr. 61727-054, dirba techninių įgūdžių nereikalaujantį darbą, už kurį per mėnesį gauna 40 dolerių. Tiek, kiek savo klestėjimo laikais uždirbdavo per kelias sekundes.

"Paprastai atsikeliu pusę keturių, nes negaliu miegoti", – viename retų interviu yra prisipažinęs B.Madoffas.

Iš pradžių ir kalėjime elgėsi taip, tarsi jam priklausytų visi pasaulio pinigai, nesutardavo su kitais šios garsenybių kalėjimu vadinamos įstaigos gyventojais, net dėl tokių menkniekių kaip televizijos laidos. Tačiau ilgainiui arogancija dingo.

Matyt, ją numalšino ne tik suvokimas, kad nakčiai neužrakinamos jo komfortabilios kameros durys ir joje esantis didžiulis, nors ir neatidaromas, langas – vienintelis prabangaus gyvenimo rudimentas. Jau griuvus finansų imperijai B.Madoffas neteko abiejų savo sūnų: Marcas, neištvėręs šeimą prislėgusios gėdos, nusižudė per antrąsias tėvo arešto metines; po kelių metų Andrew pasiglemžė vėžys. Kad galėtų matytis su anūkais, B.Madoffo žmonai Ruth teko sutikti su velionio sūnaus Andrew sąlyga nustoti lankius kalintį vyrą.

Šiandien buvusi investicijų žvaigždė – 82-ejų sulaukęs senjoras, kurį kamuoja nepagydoma inkstų liga. Būtent ji ir gydytojų verdiktas – gyventi likę aštuoniolika mėnesių – tikėta, taps raktu, atversiančiu B.Madoffui kalėjimo vartus. Tačiau Niujorko apeliacinio teismo verdiktas buvo negailestingas: prašymas atmestas.

Šiandien buvusi investicijų žvaigždė – 82-ejų sulaukęs senjoras, kurį kamuoja nepagydoma inkstų liga.

"Kai 2009 m. nuteisiau poną B.Madoffą, aš buvau aiškiai įsitikinęs, kad likusį savo gyvenimą jis praleis už grotų, –  savo sprendimą aiškino teisėjas Denny Chinas. – Niekas nepasikeitė."

Nuo vasario, kai B.Madoffas pateikė prašymą, iki birželio pradžios teismas gavo daugiau nei 500 jo aukų laiškų: 96 proc. jų buvo pasisakoma prieš amnestiją. "Pono B.Madoffo sveikatos būklė yra apgailėtina, tačiau tai nėra priežastis suteikti malonę", – sakė teisėjas D.Chinas.

B.Madoffo ir jo advokatų akys dabar krypsta į JAV prezidentą Donaldą Trumpą. Tačiau vilties, kad antrosios kadencijos sieksiantis D.Trumpas, kadaise pavadinęs machinatorių principų neturinčiu šlykščiu niekšu, jo malonės prašymą patenkins, itin mažai.

Žadėjo aukso kalnus

B.Madoffas, apie kurio skandalingąją veiklą sukurtas ne vienas filmas, laikytas klasikiniu amerikietiškosios svajonės išsipildymo pavyzdžiu.

Niujorko žydų vidurinės klasės atstovas savo imperiją sukūrė nuo nedidelės investicinės bendrovės, kuriai pradinį kapitalą – 5 000 dolerių – susikrovė dirbdamas gelbėtoju paplūdimyje ir montuodamas drėkinimo sistemas. Vėliau jis tapo finansų sektoriaus inovatoriumi – vienas pirmųjų savo veikloje pasitelkė informacines technologijas – ir sparčiai augino autoritetą JAV finansų pasaulyje. Apie jo įtaką byloja vien tas faktas, kad B.Madoffas dalyvavo kuriant Vertybinių popierių biržą NASDAQ ir ne kartą buvo išrinktas jos direktorių tarybos pirmininku.

Kompanija "Bernard L.Madoff Investment Securities LLC" buvo įkurta 1960 m. Manoma, kad sukčiauti B.Madoffas pradėjo dar 1979-aisiais. "Madoff Investment Securities" buvo laikomas vienu patikimiausių ir pelningiausių fondų JAV: investuotojams jis garantavo nuolatinį 12–13 proc. metinį pelną.

Viliodamas naujus investuotojus iš pastarųjų pinigų jis mokėjo "auksinę grąžą" ankstesniesiems. Šia schema B.Madoffas naudojosi keturis dešimtmečius.

Vėliau B.Madoffas prisipažino, kad apgaudinėti pradėjo po to, kai prarado investuotas lėšas. Jis sakė, niekada nemanęs, kad tai užsitęs dešimtmečius, tačiau sniego gniūžtė jau buvo paleista: B.Madoffas nebevaldė situacijos.

Kai kas sukčių prilygino su pandemiją sukeliančiu vadinamuoju "nuliniu pacientu". B.Madoffas tik įsuko sukčiavimo schemą, o vandenį ant girnų pylė investuotojai iš viso pasaulio. Jo naudą liudija ir tas faktas, kad maždaug pusė investuotojų sulaukė grąžos.

Užbūrė elitą

Daugelis tų, kas patikėjo savo pinigus B.Madoffui, buvo įsitikinę, kad jo sėkmės priežastis – galimybė gauti viešai neatskleistos informacijos. Tarp klientų buvo daugybė rizikos draudimo fondų, bankų, labdaros organizacijų, privatūs asmenys – daugiausia įžymybės.

B.Madoffas buvo plačiai žinomas ir toli už Volstrito ribų. Jis paaukojo šimtus tūkstančių dolerių politikų – daugiausiai demokratų – rinkimų kampanijoms, skyrė solidžias sumas mokslinių tyrimų fondams, JAV žydų bendruomenei ir labdaros organizacijoms.

Nieko nuostabaus, kad jam savo pinigus patikėjo daugybė Amerikos garsenybių: pradedant TV žvaigžde Larry Kingu, aktoriais Johnu Malkovičiumi, Kevinu Baconu, Zsa Zsa Gabor, režisieriumi Stevenu Spielbergu ir jo verslo partneriu, "Dreamworks Studio" įkūrėju Jeffrey Katzenbergu, Filadelfijos "Eagles" futbolo klubo savininku Normanu Bramanu, baigiant kompanijos "L'Oreal" paveldėtoja Lilliana Betancourt.

Kiekvieno potencialaus investuotojo kandidatūrą B.Madoffas įvertindavo pats, o visuomenėje jis buvo laikomas patikimumo įsikūnijimu.

Naujų klientų neatgrasino kai kurių ekspertų nuogąstavimai – jie atrodė tik faktais neįrodomos nuojautos. Pvz., finansų analitikas Harry Markopolosas dar 1999 m. kreipėsi į Vertybinių popierių ir biržos komisiją, teigdamas, kad teisiniais keliais neįmanoma pasiekti tokių finansinių rodiklių. Tačiau nė vienam auditoriui nepavyko rasti tai įrodančių duomenų. B.Madoffas vienu žingsniu aplenkdavo JAV vertybinių popierių ir biržos komisiją.

Esama nuomonės, kad B.Madoffo sukčiavimo nepavykę atskleisti taip ilgai todėl, kad kiekvieno ketvirčio pabaigoje jis parduodavo savo akcijas už beveik 11 mlrd. dolerių, kad išvengtų prevencinės kontrolės procedūrų, o jau kitą dieną vėl susigrąžindavo akcijas. Tačiau skeptikai atmeta tokią teoriją, nes tokių sandorių esą būtų neįmanoma nepastebėti.

Statydamas tuščių pažadų pilį, B.Madoffas kūrė ir savo asmeninės gerovės pasaulį. Jam priklausė daugybė kilnojamojo turto, transporto priemonių, namų JAV ir Europoje.

Kaip vėliau sarkastiškai juokavo B.Madoffo aukų fondui vadovaujantis Richardas Breedenas, panašu, kad Žemėje esą nedaug vietų, kur nėra jo apgautų žmonių: "Pavyzdžiui, Gobio dykuma ar Arkties ledynai".

Kelio pabaiga

B.Madoffo aukso amžius baigėsi 2008-aisiais. Aštrėjant finansų krizei, keli stambūs investuotojai pareikalavo grąžinti investuotas lėšas – iš viso 7 mlrd. dolerių, tačiau B.Madoffo kompanijoje tokių pinigų nebuvo.

Gruodžio 10-ąją B.Madoffas savo sūnums Andrew ir Marcui pasakė, kad jo verslas – vienas didelis melas, sukurtas pagal vadinamąją Ponzi schemą.

Manoma, kad kažkuris iš sūnų ir kreipėsi į valdžios institucijas, todėl jau kitą dieną Federalinis tyrimų biuras areštavo B.Madoffo turtą, po penkių dienų įšaldė ir jo sąskaitas. Kai paaiškėjo, kad "Madoff Securities" ilgus metus išvis niekur nebeinvestavo – tik vieniems investuotojams atiduodavo iš kitų gautus pinigus.

B.Madoffo sukurta finansų piramidė įėjo į planetos istoriją kaip viena didžiausių tokio pobūdžio schemų. Tarp jo aukų – JAV ir užsienio bankai, investicinės kompanijos, labdaros organizacijos.

Aferisto aukomis tapo vokiečiai, italai, prancūzai ir šveicarai, – skaičiuojama, kad afera paveikė 3 mln. žmonių. Kaip vėliau sarkastiškai juokavo B.Madoffo aukų fondui vadovaujantis Richardas Breedenas, panašu, kad Žemėje esą nedaug vietų, kur nėra jo apgautų žmonių: "Pavyzdžiui, Gobio dykuma ar Arkties ledynai".

Irvingas Picardas, legenda tapęs "Bernard L.Madoff Investment Securities LLC" fondo bankroto patikėtinis, sugebėjo grąžinti investuotojams 14,2 mlrd. dolerių. Nors paprastai finansinių piramidžių aukoms pavyksta sugrąžinti kokius 30 proc. investicijų, I.Picardas surinko apie 80 proc. prarastų lėšų.

Šokolado monopolis kalėjime

2009 m. kovo 12 d. B.Madoffas pripažino savo kaltę dėl vienuolikos kaltinimų, įskaitant sukčiavimą ir pinigų plovimą. Verdiktas buvo paskelbtas tų pačių metų birželį: B.Madoffas nuteistas kalėti 150 metų. Buvo konfiskuotas ne tik jo, bet ir žmonos turtas, o baudžiamojon atsakomybėm patraukti kai kurie aukštas pareigas užėmę B.Madoffo darbuotojai, įskaitant direktorių valdybos pirmininką Maurice'ą Cohną ir auditorių Davidą Freeliną.

Atsidūręs kalėjime, finansų machinatorius kasdienybę skaidrina žaisdamas senus žaidimus. Anot garsiojo kalinio gyvenimą tyrinėjančių JAV žurnalistų, B.Madoffas kalėjime yra tikra žvaigždė, dalija patarimus kitiems kaliniams ir net buvo įkūręs karšto šokolado monopolį.

Kalėjimo parduotuvėje jis nusipirko visas šokoladinio gėrimo pakuotes ir pardavinėjo jas kalėjimo kieme už gerokai didesnę kainą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

...

... portretas
Kažkada vokiečiai tokius į muilą perdirbinėdavo...

Nuomonė

Nuomonė portretas
Tokius reikia karti.

lietuvis

lietuvis portretas
Zmones bukit budrus , nes zydai visame pasaulyje siaucia
VISI KOMENTARAI 7

Galerijos

Daugiau straipsnių