Lenkijos premjeras prabilo apie ankstesnės vyriausybės neteisėtai išleistus milijardus

  • Teksto dydis:

Lenkijos ministras pirmininkas Donaldas Tuskas penktadienį apkaltino ankstesnę vyriausybę neteisėtai išleidus 100 mlrd. zlotų (23 mlrd. eurų) ir paskelbė, kad jo vadovaujama vyriausybė bando susigrąžinti šiuos pinigus.

D. Tuskas sakė, kad per šešis mėnesius trukusius tyrimus ir auditus buvo atskleistas plačiai paplitęs finansinis piktnaudžiavimas, o kaltinimai iki šiol pareikšti 62 ankstesnio „valdančiojo elito“ nariams.

D. Tuskas yra centristas, vadovaujantis plačiai koalicijai, kuri laimėjo pernai vykusius visuotinius rinkimus, žadėdama atkurti demokratijos standartus. Vyriausybė į valdžią atėjo gruodžio mėnesį po aštuonerius metus trukusio konservatyviosios partijos „Teisė ir teisingumas“ (PiS) valdymo.

Europos Sąjunga (ES) buvo apkaltinusi PiS demokratijos standartų smukdymu.

Partijos valdymo metais Lenkijos žiniasklaida taip pat rašė apie įtariamus nepotizmo ir korupcijos atvejus, pavyzdžiui, valstybės lėšos buvo skiriamos partijai lojaliems asmenims ir fondams.

D. Tuskas kalbėjo Varšuvoje surengtoje spaudos konferencijoje, kurioje vidaus reikalų, teisingumo ir finansų ministerijų vadovai pasirašė susitarimą koordinuoti veiksmus, kuriais bus siekiama susigrąžinti dingusį valstybės turtą.

D. Tuskas sakė, kad tai „pirmas kartas Lenkijos istorijoje“, kai buvę valdantieji pareigūnai „taip greitai ir taip veiksmingai patraukti atsakomybėn“.

Tuo tarpu D. Tusko pirmtakas Mateuszas Morawieckis (Mateušas Moraveckis) apkaltino D. Tuską skleidžiant „melą“, kuriuo siekiama pakenkti didžiausiai šalies opozicinei partijai „Teisė ir teisingumas“.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių