Ukraina sako prašysianti didesnės laisvės pulti taikinius Rusijoje

Ukraina pirmadienį pranešė, kad po to, kai Jungtinės Valstijos atšaukė kai kuriuos apribojimus naudoti tam tikrą Vakarų tiekiamą ginkluotę, paraginsianti savo sąjungininkes suteikti jos kariams daugiau laisvės smūgiuoti taikinius Rusijos viduje.

Praėjusią savaitę Vašingtonas davė Ukrainai leidimą su tam tikromis išlygomis naudoti vakarietišką ginkluotę atakuoti tam tikrus karinius taikinius Rusijos teritorijoje, siekdamas palengvinti Kyjivo pastangas atremti priešų atakas rytiniame Charkivo regione.

„Na, tai nėra šimtaprocentinis leidimas. Jam yra nustatyta tam tikrų taisyklių, kurių turime laikytis“, – pasakė užsienio reikalų ministras Dmytro Kuleba, dalyvaudamas su kolega iš Estijos surengtoje bendroje spaudos konferencijoje.

„Mes toliau dirbsime su mūsų sąjungininkėmis, siekdami išplėsti jo taikymo sritį“, – pridūrė jis.

Šis klausimas sukėlė susiskaldymą tarp Ukrainos rėmėjų – kai kurie iš jų nenorėjo leisti Ukrainai pulti kitoje sienos pusėje esančius objektus, baimindamiesi, kad dėl to būtų patys įtraukti į tiesioginį konfliktą su Maskva.

D. Kuleba taip pat minėjo, kad Rusija naudoja trijų dalių taktiką, kad įtikintų šalis nedalyvauti šį mėnesį Šveicarijoje įvyksiančiame viršūnių susitikime taikos Ukrainoje klausimui aptarti.

Jo teigimu, Rusija siekia viešai diskredituoti viršūnių susitikimą, įtikinti šalis į jį nevykti, o tas, kurios rengiasi jame dalyvauti – į susitikimą siųsti žemo rango atstovus.

„Tokie mėginimai sutrikdyti viršūnių susitikimą yra sistemingi ir neregėtai didelio masto, o tai dar kartą patvirtina, kad mes viską darome teisingai“, – pasakė D. Kuleba.

Jis pridūrė, kad Rusijos pastangos yra orientuotos į Azijos, Afrikos ir Pietų Amerikos šalis.

Kremlius ne kartą teigė, kad bet kokios derybos dėl taikos Ukrainoje užtikrinimo turėtų vykti Rusijai dalyvaujant, tačiau ji į šį viršūnių susitikimą pakviesta nebuvo.

Jis taip pat netiesiogiai pagrasino šalims, leidžiančioms Ukrainos pajėgoms naudoti Kyjivo sąjungininkių suteiktą ginkluotą Rusijai atakuoti.

 


Šiame straipsnyje: karas UkrainojeUkrainataikiniai RusijojeVakarų ginkluotėDmytro Kuleba

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių