Vengrija blokavo kritišką ES žinutę Izraeliui

Pasipriešinus Vengrijai, ES šalims nepavyko priimti bendro pareiškimo dėl Izraelio parlamento rezoliucijos, kurioje atmetamas Palestinos valstybės sukūrimas.

Aukštas ES pareigūnas Briuselyje sakė, kad dėl to buvo paskelbtas tik ES užsienio politikos įgaliotinio Josepo Borrellio pareiškimas. Jame teigiama, kad ES apgailestauja dėl ketvirtadienį Kneseto priimtos rezoliucijos. Tarptautinė bendruomenė esą plačiai sutaria, kad vienintelis tvarus Artimųjų Rytų konflikto sprendimas yra dviejų valstybių sambūviu pagrįstas sprendimas. Palestiniečiai ir Izraelis turi tokią pat teisę gyventi saugiai, oriai ir taikiai. Vilties ir perspektyvos palestiniečiams nebuvimas tik pagilins dabartinį konfliktą, pabrėžiama pareiškime.

Kodėl Vengrija blokavo pareiškimą visų ES šalių vardu, kol kas neaišku. Diplomatų teigimu, taip šalis galėjo pasielgti, nes vyriausybė Budapešte palaiko labai gerus ryšius su Izraeliu. Dešinysis populistas Vengrijos premjeras Viktoras Orbanas kelis dešimtmečius puoselėja draugiškus santykius su Izraelio ministru pirmininku Benyaminu Netanyahu.

Jo vyriausybė taip pat jau yra pareiškusi, kad savo teritorijoje nevykdys galimo Tarptautinio Baudžiamojo Teismo (TBT) arešto orderio suimti B. Netanyahu. TBT vyriausiasis prokuroras Karimas Khanas gegužę paprašė dėl spėjamų nusikaltimų žmogiškumui išduoti arešto orderius suimti Izraelio premjerą, taip pat gynybos ministrą Joavą Galantą bei tris palestiniečių teroristinės grupuotės „Hamas“ vadeivas. Teismas dabar turės spręsti dėl šių prašymų.

Dauguma Izraelio Kneseto narių ketvirtadienį balsavo už rezoliuciją, kurioje atmetamas Palestinos valstybės sukūrimas. Tarp jų buvo parlamentarai iš premjero Benyamino Netanyahu vadovaujamos koalicijos, taip pat Benny‘io Gantzo opozicinės partijos, kuri, anot apklausų, per naujus rinkimus turėtų tapti stipriausia jėga ir iškovoti daugiausiai mandatų.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Liurbiai

Liurbiai portretas
Palestinieciai turi turet savo Valstybe ,o ne teritorija ! LAISVE PALESTINAI !!!!
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių