Vengrija išlaisvino daugiau kaip 1,4 tūkst. nuteistų neteisėtai žmones gabenusių asmenų

  • Teksto dydis:

Vengrija iš kalėjimų paleido daugiau kaip 1,4 tūkst. nuteistų neteisėtai žmones gabenusių asmenų, trečiadienį pranešė pareigūnai.

Praėjusį mėnesį Europos Komisija prieš Vengriją pradėjo teisinę procedūrą po to, kai šios šalies premjero Viktoro Orbano vyriausybė balandį nusprendė paleisti kelis šimtus įkalintų neteisėtai žmones gabenusių asmenų ir davė jiems tris dienas išvykti iš šalies.

Tuo metu Budapeštas teigė, kad perpildytuose šalies kalėjimuose laikoma 2,6 tūkst. žmonių iš 73 šalių – 13 proc. visų kalinių, – o tai brangiai kainuoja mokesčių mokėtojams.

„Paleidome 1 468 sulaikytus užsieniečius, nuteistus už neteisėtą žmonių gabenimą“, – naujienų agentūrai AFP elektroniniu paštu pranešė Nacionalinė įkalinimo įstaigų vadovybė.

Migracijai griežtai besipriešinantis V. Orbanas kaltina Briuselį priimant įstatymus, kurie, anot jo, didina migrantų srautus.

„Vengrija turėjo priimti šį sprendimą dėl neteisėtai žmones gabenančių asmenų, nes Briuselis neprisideda prie sienų apsaugos išlaidų, bet baudžia Vengriją, kurios kalėjimai yra perpildyti“, – sakė vidaus reikalų viceministras Bence Retvari (Bencė Rėtvaris).

EK teigia, kad nebuvo įdiegtos jokios sistemos, kuriomis būtų galima stebėti, ar nuteistieji atlieka likusią bausmės dalį savo tėvynėse.

Kaimynės sprendimas ypač papiktino Austriją, kuri sugriežtino pasienio kontrolę.

Vengrija per du mėnesius turi paaiškinti EK, kaip ketina spręsti Briuseliui susirūpinimą keliančius klausimus.

Birželį ES aukščiausios instancijos teismas nusprendė, kad Vengrija nesilaikė bloko įstatymų ir pažeidė migrantų teises, priversdama asmenis, esančius šalyje arba prie jos sienų, pradėti prieglobsčio suteikimo procesą savo ambasadose trečiosiose šalyse.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Bauduvos naujienos

Bauduvos naujienos portretas
Reikia sekti JAV pavyzdžiu ir kokius 5 procentus gyventojų nuolat laikyti kalėjimuose. Tik tada bus tikra demokratija.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių