Akcijos metu – didesnės galimybės nemokamai pasitikrinti apgamus

  • Teksto dydis:

Daugėjant odos vėžio atvejų, medikai siekia kuo plačiau paskleisti informaciją apie šią ligą ir jos prevenciją. Tam rengiama Euromelanomos akcija. Šiemet ji vyks gegužės 31 d. Trijuose miestuose tą dieną bus galima nemokamai pasitikrinti apgamus ir odos darinius.

Išmokti atpažinti

Euromelanomos akciją Santaros klinikų Dermatovenerologijos centras šiemet organizuoja kartu su Lietuvos dermatovenerologų draugija ir partneriai. Šių metų akcijos šūkis – „Gyvenkite ir mokykitės – išmokite atpažinti įtartinus, kintančius odos darinius, ypač jei sirgote odos vėžiu“. Šiuo šūkiu norima atkreipti dėmesį į prevencijos svarbą – reguliarią savo odos darinių savitikrą ir apsauginių kremų nuo saulės naudojimą. Taip pat akcentuojama, kad, persirgus odos vėžiu, tikimybė atsirasti naujam navikui yra daug didesnė, todėl reikia neprarasti budrumo.

Odos vėžys yra vienas dažniausiai diagnozuojamų vėžių pasaulyje. Pati pavojingiausia, agresyviausia ir greičiausiai plintanti jo forma yra odos melanoma. Tai piktybinis navikas, atsirandantis iš odos pigmentinių ląstelių – melanocitų. Pastaruosius 50 metų melanomos atvejų skaičius augo dėl pasikeitusio žmonių laisvalaikio daugiau laiko leidžiant atvirame ore, deginantis tiek saulėje, tiek soliariumuose ir nepakankamai saugantis nuo ultravioletinių (UV) spindulių. Kasmet daugiau nei 100 000 ES gyventojų diagnozuojama melanoma, dažniausiai 40–60 metų amžiaus pacientams. Vyrams melanoma dažniau pasireiškia krūtinės ir nugaros srityje, moterims – kojų srityje. Nors visuomenės sąmoningumas ir žinios apie odos vėžį didėja ir daugumai žmonių melanoma nustatoma ankstyvose stadijose, kuomet galimas efektyvus mažai invazyvus gydymas, mirtingumas dėl melanomos išlieka didelis.

Galima sėkmingai išgydyti

Daug dažniau pasitaiko kiti odos vėžio tipai – bazalinių ląstelių karcinoma ir plokščiųjų ląstelių karcinoma. Šie piktybiniai navikai dažniausiai pasireiškia vyresniems žmonėms – virš 60 metų amžiaus. Pagal tarptautinę statistiką, kiekvienais metais pasaulyje nustatoma apie 10 milijonų naujų bazalinių ląstelių karcinomos ir 3 milijonai plokščiųjų ląstelių karcinomos atvejų. Šie odos vėžiai yra mažiau pavojingi negu melanoma dėl reto jų metastazavimo, o 5 metų išgyvenamumas siekia apie 99 proc., tačiau darinys augdamas gali sukelti įvairias deformacijas, audinių irimą.

Žmogaus savistaba ir profilaktinė gydytojo dermatovenerologo patikra labai svarbios, siekiant laiku nustatyti odos vėžį. Nors odos vėžys grėsmingai skamba, anksti pastebėjus piktybinį darinį ir laiku nustačius ligą, galima ją sėkmingai išgydyti ir padidinti išgyvenamumo tikimybę. Vien praėjusiais metais per Euromelanomos akciją Lietuvoje nustatyta 11 melanomos atvejų, 85 odos vėžio atvejai, apie 200 pakitusių apgamų ir ikivėžinių odos būklių.

Rizikos veiksniai

Ypač vertėtų atkreipti dėmesį, jeigu jūsų oda dažnai veikiama UV spindulių (daug laiko praleidžiate lauke arba lankotės soliariumuose), oda labai šviesi arba strazdanota, lengvai nudega, tačiau neįdega, jeigu turite daugiau nei 50 apgamų, jeigu jums daugiau nei 50 metų, vaikystėje esate nudegę arba daug laiko praleidote saulėje, lankotės soliariumuose, per atostogas daugiau laiko praleidžiate saulėje, jūsų šeimoje buvo odos vėžio atvejų ar vartojate imunosupresinius vaistus.

Odos vėžio profilaktika prasideda nuo saulės apsaugos, rizikos veiksnių vengimo ir profilaktinės apgamų patikros pas gydytoją dermatovenerologą, kurią gydytojai rekomenduoja atlikti kartą per metus arba kas antrus metus.

Kaip atpažinti darinius?

Odos vėžį galima pastebėti atidžiai apžiūrint savo kūno odą. Bent kartą per tris mėnesius reikėtų prieš veidrodį nuo galvos iki kojų apžiūrėti viso savo kūno odą, taip pat labai svarbu nepraleisti tokių kūno sričių kaip pažastys, kirkšnys, tarpupirščiai, padai ir nagai, o sunkiai matomas sritis, kaip pvz. galvos oda, ausys, galėtų apžiūrėti artimieji. Ypatingai atkreipkite dėmesį į apgamus ir darinius, kurie yra nesimetriški, nelygiais kraštais, nevienodos spalvos, didesni nei 6 mm arba tuos, kurie atrodo kitaip, negu dauguma, kitaip tariant, yra „negražūs“ ir vadinami „bjauriojo ančiuko“ simptomu arba kurie pastaruoju metu augo, keitėsi jų spalva, forma, kraujavo arba pastebėjote žaizdelę, kuri ilgą laiką neužgyja. Svarbu paminėti, kad melanoma gali atsirasti ne tik iš pakitusio apgamo – dažnesniu atveju melanoma vystosi sveikoje odoje. Ir jeigu pastebėjote bent vieną iš minėtų požymių, tai yra signalas, kad reikalinga gydytojo dermatovenerologo konsultacija darinio kilmei įvertinti.

Rizika: vanduo minimaliai apsaugo nuo saulės spindulių, o vandens atspindys gali net padidinti žalingą UV spindulių poveikį odai. Iki 80 proc. spindulių gali pereiti pro debesis. Adobe Stock nuotr.

Įdegis nėra sveika

Įdegis yra jūsų kūno atsakas į UV spindulių sukeltą žalą, dėl to įdegis nėra sveika ir lankyti soliariumų gydytojai dermatovenerologai nerekomenduoja. Vanduo minimaliai apsaugo nuo saulės spindulių, o vandens atspindys gali net padidinti žalingą UV spindulių poveikį odai. Iki 80 proc. spindulių gali pereiti pro debesis, dėl to įdegti galite nepriklausomai nuo oro sąlygų. Svarbu paminėti, kad UV spinduliai nesukelia šilumos pojūčio odoje (jį lemia infraraudonieji spinduliai), dėl to nejaučiant karščio odoje arba esant vėjuotai dienai taip pat reikia saugotis nuo UV spindulių.


Kaip apsisaugoti nuo saulės spindulių ir sumažinti odos vėžio riziką?

• Kas dvi valandas naudokite apsauginius kremus nuo saulės su aukštu saulės apsaugos faktoriumi (SPF 50) ir apsauga nuo UVA spindulių;

• Dėvėkite drabužius ilgomis rankovėmis, galvos apdangalą ir akinius nuo saulės;

• Venkite būti saulėje intensyviausiu UV spindulių laikotarpiu (nuo 11 iki 16 val.);

• Venkite soliariumų;

• Reguliariai apžiūrėkite savo odą ir, kilus mažiausiai abejonei, kreipkitės į gydytoją dermatovenerologą profilaktinei patikrai.

• Saugokite savo vaikus nuo nudegimo saulėje – jiems kyla didžiausia ilgalaikė rizika.


Nemokama apgamų ir odos darinių profilaktinė patikra gegužės 31 d. vyks trijuose Lietuvos miestuose:

Vilniuje:

• Vilniaus miesto savivaldybė, Konstitucijos pr. 3, Posėdžių salė II aukšte, 10–15 val. (planuojami didžiausi resursai).

• Skin Olympus Clinic, M. K. Čiurlionio g. 70–11, 10–12 val.

Kaune:

• Akropolis, Eurovaistinės patalpos, Karaliaus Mindaugo pr. 49, 10–14 val.

• Bioklinika, Studentų g. 37, 9–18 val.

Klaipėdoje:

• Clinicus, Šaulių g. 25A, 12–14 val.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių