Maskvoje į ligonines paguldyta dešimtys maistu apsinuodijusių žmonių

  • Teksto dydis:

Sveikatos apsaugos pareigūnai pirmadienį pranešė, kad Maskvoje dėl įtariamo reto ir itin pavojingo apsinuodijimo maistu protrūkio daugiau kaip 120 žmonių kreipėsi į medikus, o mažiausiai 30-čiai prireikė intensyviosios slaugos.

Šie žmonės ligoninėje atsidūrė dėl įtariamo per maistą plintančio botulizmo – gyvybei pavojingos ligos, kuri pažeidžia nervų sistemą ir gali sukelti kvėpavimo nepakankamumą bei paralyžių.

Rusijos pareigūnai teigė, kad protrūkis kilo dėl salotų, siūlomų populiarioje maisto pristatymo programėlėje. Ši sekmadienį laikinai sustabdė savo veiklą dėl pradėto baudžiamojo tyrimo.

„Iš viso medicininės pagalbos kreipėsi 121 žmogus“, – sakė Maskvos mero pavaduotoja Anastasija Rakova. Ją pirmadienį citavo valstybinės naujienų agentūros.

„Šiuo metu 55 žmonės yra sunkios būklės, 30 iš jų – reanimacijoje“, – pridūrė mero pavaduotoja.

Sveikatos priežiūros tarnyba „Rospotrebnadzor“ šeštadienį pranešė, kad atlieka „epidemiologinį tyrimą dėl įtariamų botulizmo atvejų“.

Maskvos prokuratūra pranešė, kad pradėjo baudžiamąjį tyrimą dėl maisto saugos standartų pažeidimo.

A. Rakova teigė, kad dėl savalaikės medikų pagalbos ligoninėje atsidūrusių žmonių gyvybei pavojus negresia.

Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) duomenimis, per maistą plintančio botulizmo atvejai skubiai negydant antitoksinais gali būti mirtini.

Botulizmas yra itin reta liga, kuria susergama vartojant netinkamai pagamintus mėsos, žuvies, daržovių, grybų konservus.

Botulizmu žmonės nuo kitų žmonių neužsikrečia.

Su protrūkiu siejama maisto tiekimo įmonė „Kuchnia na rajone“ pranešė nustačiusi, kad riziką užsikrėsti šia liga galėjo padidinti salotos su konservuotomis pupelėmis, ir sustabdžiusi užsakymus.

Kaip nurodo Europos ligų prevencijos ir kontrolės centras (ECDC), 2021 metais, kurių duomenys yra naujausi, visoje Europos ekonominėje erdvėje (EEE) buvo 82 patvirtinti botulizmo atvejai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių