Nauja paslauga – šeimų lankymas namuose prieš ir po gimdymo: atsiranda ir norinčių pasipinigauti

Nauja paslauga šeimoms – lankymas namuose per nėštumą ir iki vaikui sueina dveji metai. Mamos bus mokomos ne tik kaip prižiūrėti kūdikį, bet joms bus teikiama emocinė parama, kad išvengtų depresijos po gimdymo. Jas lankys papildomai apmokyti akušeriai arba slaugytojai. Praktikai tokį žingsnį sveikina, nes privačius kursus, ir nepigiai, būna veda ir su sveikata nesusiję specialistai. Tačiau valdininkai sako, nemanyti, kad nauja paslauga prilygs auklės išsikvietimui į namus.

Tiek Vilniaus gimdymo namuose, tiek Santaros klinikose, palyginti su geguže, vasaros pradžioje gimdymų mažiau.

„Apie savo stacionarą galime pasakyti, kad kiekvieną mėnesį ir kiekvienais metais skaičiai yra mažesni“, – teigė Santaros klinikų vyresnioji akušerė-slaugos administratorė Liudmila Tereško.

Mamoms klausimų ir nežinios, tiek iki gimdymo, tiek po jo – daug. informacijos ieškoma visur, dalis jų lanko kursus.

„Visos tos paskaitos yra mūsų įstaigos iniciatyva. Vilniaus gimdymo namuose gimdyvėms paskaitos yra nemokamos“, – sakė Vilniaus gimdymo namų vadovas Bronius Žaliūnas.

Gimdymas, žindymas ir psichologiniai klausimai – kelios skirtingos temos, tačiau paskaitos apie psichologiją  – paskutinės pagal pasirinkimą.

Mamoms reikia atvykti pačioms. Taip pat gali prisijungti nuotoliniu būdu, tačiau valdžios noras toks, jog pagalba atkeliautų į namus, kad pamatytų, kaip ji galėtų atrodyti jau išbandyta.

„Šiuo metu tęsiame šeimų lankymo vizitus, priežiūrą nėščiųjų ir iki kol vaikeliui sueina dveji metai. Mokoma, kaip pasiruošti vaiko atėjimui, kaip save prižiūrėti, kaip psichologiškai pasiruošti. Kai vaikas gimsta, tada vėl suteikiama pagalba šeimai. Stebima vaiko raida“, – kalbėjo SAM Investicijų įgyvendinimo skyriaus vedėja Gytė Sirgedienė.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

Pati šeima galės kreiptis į šeimų lankymo specialistą. Nukreipimas vyks per socialinius darbuotojus, ginekologus, akušerius, šeimos gydytojus.

„Nuo kitų metų gegužės 1 d. paslaugos bus teikiamos visoje Lietuvoje ir apmokamos iš privalomojo sveikatos draudimo (PSD)“, – sakė G. Sirgedienė.

„Šiuo metu yra paruoštas tam tikras skaičius šių specialistų Lietuvos sveikatos mokslų universitete (LSMU), bet Vilniuje tokių specialistų neturime“, – apgailestavo L. Tereško.

Ministerijos teigimu, yra sukurta podiplominių studijų programa, todėl šeimų lankymo specialistų žadama parengti daugiau.

Mamos ir šeimos turėtų suprasti, kad naujoji paslauga, tai nebus tarsi auklės išsikvietimas į namus.

Praktikai tokiai idėjai pritaria, sako, kad mamų ir kūdikių gerovę užtikrins profesionalai, o ne interneto platybės ar mokytojai, kurie tik siekia iš to užsidirbti.

Anot Santaros klinikų darbuotojos, iki šiol pasitaiko atvejų, kai patarimus dalina ir paskaitas veda ne sveikatos priežiūros specialistai. Už paslaugas prašo didelių sumų.

„Šiuo metu mokymams nėra taikomi standartai, nėra reikalavimų lektorių kompetencijai, todėl šeima gali būti klaidingai pakonsultuota. Jeigu paslauga bus kompensuojama iš PSD lėšų, tai labai svarbu, nes ne kiekviena šeima gali skirti konsultacijai 80–100 eurų“, – kalbėjo Santaros klinikų vyresnioji akušerė-slaugos administratorė.

Bandomasis šeimų lankymas prasidėjo nuo 2022 m.

Ministerijos teigimu, pirmiausia, paslauga bus orientuota į socialiai jautrioje aplinkoje gyvenančias šeimas, labai jaunas gimdyves ar sergančias lėtinėmis ligomis.

„Mums pasisekė išgelbėti keletą gyvybių, kai pačios mamos pasakė, kad jos jaučia nerimą ir turi savižudiškų minčių“, – džiaugėsi SAM Investicijų įgyvendinimo skyriaus vedėja.

Mokslininkų teigimu, apytiksliai kas trečias pasaulyje susiduria su įvairiausiais elgesio ir psichikos sveikatos sutrikimais, tokiais kaip: nerimas, depresija, priklausomybės ar bipolinis sutrikimas.

„Matome, kad vienas iš dešimties Lietuvos gyventojų patiria psichikos sveikatos sutrikimų. Tikėtina, kad realiai skaičius yra didesnis. Kiti tyrimai rodo, kad maždaug apie 30 proc. turi nepatenkintų psichikos sveikatos priežiūros poreikių. Viena priežasčių – psichikos sveikatos stigma, su kuria reikia darbuotis“, – aiškino VU Medicinos fakulteto docentė Marija Jakubauskienė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Na

Na portretas
Tarybiniais laikais ne tik pas gimdyves apsilankydavo medikai į namus, bet ir susirgus, jei temperatūra aukštesnė, nei 37,5 galėjai paskambinti į polikliniką ir gydytoja atvykdavo į namus, apžiūrėdavo, paskirdavo gydymą ir guli namuose, kai nukrenta temperatūra, tada eini į polikliniką papildomų tyrimų pasidaryti. Karščiuojantys ligoniai po poliklinikas nevaikščiodavo ir užkrato nenešiodavo. Beje, visur vaikų poliklinikos buvo atskirai nuo suaugusiųjų.

CHI CHI

CHI CHI portretas
" Nauja paslauga" - nu prajuokino, taigi prieš 50 metų lankydavo besilaukiančias ir pagimdžiusias namuose. Bet kažkodėl tarybiniais laikais tų depresijų po gimdymo nebūdavo ir per langus ar į šulinius vaikučių niekas nemėtė.

neįsijauskit

neįsijauskit portretas
Kuo daugiau valstybė kišasi į jūsų gyvenimą -tuo mažiau teisių jūs patys turite:)
VISI KOMENTARAI 7

Galerijos

Daugiau straipsnių