Ramus ir kokybiškas kūdikių miegas – misija įmanoma

  • Teksto dydis:

Apie tai, kaip užtikrinti kuo geresnį miegą kūdikiui, o kartu – ir poilsio valandėlę tėvams, kalbama daug, tačiau naujagimius auginančios jaunos šeimos dažnai teiraujasi patarimų, sako ugdymo ekspertė Ieva Jagminienė. Jos teigimu, kiekvienas vaikas – unikalus, tačiau yra kelios taisyklės, kurių laikantis ši mažylio vystymuisi itin svarbi rutinos dalis taps lengvesnė.

„Pirmasis ir svarbiausias dalykas yra rutina. Dalis tėvų susiduria su iššūkiais ją kurdami dažniausiai dėl to, kad patys gyvena greitus, rūpesčių ir atsakomybių kupinus gyvenimus, kuriuose ramybei lieka itin mažai laiko. Tačiau kaip suaugusiems, taip ir vaikams ramiai užmigti ir kokybiškai ilsėtis labiausiai padeda reguliarios, iš anksto suplanuotos ir pažįstamos procedūros“, – teigia pirmąjį lopšelį kūdikiams nuo aštuonių mėnesių įkūrusi ugdymo specialistė.

I. Jagminienė pataria visų pirma susikurti itin lengvai įsimenamą ir reguliariai atkartojamą ruošimosi miegui ritualą. Jis kasdien turi prasidėti tomis pačiomis valandomis, taip mažylis netruks įprasti prie miego ritmo ir prie jo prisitaikys.

Ruošimosi miegui ritualas padeda kūdikiui atsipalaiduoti ir pasiruošti poilsiui. Tai, ekspertės teigimu, gali būti lengvas nugaros masažas, vonelė, raminančiu balsu skaitoma pasaka ar tėvų niūniuojama atpažįstama melodija.

„Įpratę prie reguliaraus miego grafiko ir raminančių pasiruošimo miegui procedūrų, mažyliai užmiega be neigiamų emocijų“, – sako I. Jagminienė.

Antras labai svarbus aspektas, pasak specialistės, yra aplinka, kurioje kūdikis migdomas.

Įpratę prie reguliaraus miego grafiko ir raminančių pasiruošimo miegui procedūrų, mažyliai užmiega be neigiamų emocijų.

„Tikriausiai daugeliui savaime suprantama, kad migdant kūdikį aplink turi būti tylu, tačiau svarbu ne tik tai. Be to, tyla ramina ne visus kūdikius. Kaip ir daliai suaugusiųjų, taip ir mažyliams miegoti gali būti ramiau fone girdint tylų vadinamąjį „baltąjį triukšmą“: ramius gamtos, natūralios aplinkos garsus. Taip pat tie vaikai, kurie įpranta užmigti girdėdami mamą ar tėtį niūniuojant, gali miegoti ramiau fone labai tyliai skambant raminančiai muzikai. Šie aspektai priklauso nuo to, kokias asociacijas su miegu vaikui sukursite, todėl jas kurti reikėtų labai sąmoningai jau nuo pirmųjų naujagimio dienų“, – teigia ugdymo ekspertė.

Pasak jos, svarbūs ir kiti aplinkos aspektai, tokie kaip šviesa ar temperatūra. Labai svarbu, kad erdvė, kurioje migdomas vaikas, būtų kiek užtamsinta, pridengta nuo tiesioginės saulės šviesos, o temperatūra – optimali. Čia itin didelį vaidmenį atlieka kūdikio apranga: dažnai norisi apklostyti vaiką itin šiltai, bet, kaip ir mes, jausdamasis nepatogiai ir pernelyg sušilęs, jis miegos prasčiau ir pabus greičiau.

„Kai mažylis jaučiasi ramus ir saugus, gali nutikti taip, kad jis ims ir pasimigdys pats. Tai – itin rekomenduotina ir tėvus gelbstinti praktika. Jei mažylį nuraminsite jam įprastomis, su miegu aiškią asociaciją turinčiomis veiklomis ir į lovelę ar vežimą įkelsite dar prieš imdamiesi migdyti, kūdikis ims mokytis užsnūsti pats. Tam labai svarbu apsupti vaiką raminančiais ir pažįstamais kvapais, garsais ir daiktais: mėgstamu žaisliuku ar apklotėliu“, – sako ugdymo ekspertė.

Jos teigimu, išmokę užmigti patys, vaikai miega geriau, o tėvams padovanoja daugiau ramybės minučių.

„Labai svarbu stebėti įpročius, kuriuos sukuriame vaikui, nes jie akimirksniu tampa jiems būtinais saugaus ir ramaus miego atributais, o mums – būdais mažylį užmigdyti greičiau ir ramiau. Tačiau kūdikiui augant lygiai taip pat svarbu ir pamažu skatinti jį užmigti patį. Vis po truputį mažindami savo vaidmenį šioje procedūroje, ilgainiui įpratinsite vaiką užmigti ir kokybiškai ilsėtis savarankiškai“, – teigia I. Jagminienė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių