Auksinė taisyklė, padėsianti sutaupyti pinigų

  • Teksto dydis:

Gyvenu nuo atlyginimo iki atlyginimo, nesuprantu kur dingsta mano pinigai, negaliu keliauti kaip tai daro mano kolegos? Jeigu jums nuolat kyla šie klausimai, gali padėti klasikinė taupymo taisyklė 50-30-20. Plačiau – LNK reportaže.

Praeiviai papasakojo, ar taupo, ar ruošiasi didžiosioms metų šventėms.

„Bandau taupyti, tačiau ne visada pavyksta dėl įvairių priežasčių, bet bandau. Apie šventes dar negalvojau, taupau svajonėms“, – dalijosi mergina.

„Prieš vasarą daugiau taupome atostogoms, kažkur išvažiuoti. Likus mėnesiui ik švenčių atsidedame“, – sakė senjoras.

„Į mėnesį atsidedu 100 eurų. Aš šventėms dovanas perku kad ir rugsėjį. Didesniems pirkiniams tenka taupyti visus metus“, – kalbėjo moteris.

„Reikia atsidėti pinigus tik gavus atlyginimą, o ne paskutinę dieną. Dažniausiai taupymui palieku 10 proc. Tačiau jei lieka daugiau, atsidedu daugiau“, – teigė vaikinas.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

 

 

Plačiau apie taupymą papasakojo SEB bako asmeninių finansų ekspertė Sigita Strockytė-Varnė.

– Ar galima vis dar naudoti taupymo taisyklę – 50-30-20? Ar ji vis dar aktuali?

– Ši taisyklė tikrai buvo aktuali ir liks aktuali. Tai yra asmeninių finansų valdymo klasika. Tačiau svarbu suprasti, kam taikyti šią taisyklę, kada ją taikyti bei kokiu tikslu. Ši taisyklė dažniausiai taikoma ir naudojama tų asmenų, kurie uždirba vidutinį arba šiek tiek didesnį atlyginimą. Ką tai reiškia? Mūsų pajamos auga pakankamai greitai, tačiau poreikiai auga dar greičiau. Dažnu atveju nors ir uždirbame pakankamą atlyginimą, bet išleidžiame labai daug pinigų. Tai tokiems žmonėms ši taisyklė gali labai pagelbėti pasimatuoti dabartines galimybes. Jei vadovaujamasi tomis proporcijomis, tai pinigų užteks viskam.

– Kaip iššifruoti šią taisyklę?

– Pirmiausiai reikia išsiaiškinti, kokios yra mano pajamos. Susumuoju viską: atlyginimą, stipendiją, premijas, pasyvias pajamas. Tada 50 proc. šitos sumos turėčiau skirti būtinosioms išlaidoms dengti. Tai yra komunaliniai mokesčiai, sutartiniai įsipareigojimai, finansiniai įsipareigojimai paskolai, bazinis maistas, transportas. 30 proc. pajamų yra tokiai daliai, kur galiu pirkti, tačiau galiu ir nepirkti, bet man tai yra labai malonu. Tai gali būti kavinės, restoranai, teatras, koncertai, rūbai, batai, atostogos. Kadangi artėja šventės, tai toje 30 proc. dalyje turėčiau surasti, ko galiu atsisakyti. Gal mažiau pirkti rūbų? Gal mažiau eiti į kavines ir restoranus ir tuos pinigus skirti sukaupti dovanoms. Labai svarbu nepamiršti tų 20 proc. taupymui ar investavimui ilgajam laikui.

Mūsų pajamos auga pakankamai greitai, tačiau poreikiai auga dar greičiau.

– Jei žmogus sako, kad jam pinigų pakanka, susitaupo ir jam visiškai nereikia tų taisyklių. Jei jis jaučiasi finansiškai stabilus, jam nereikia taikyti tų taisyklių?

– Taip. Taisyklės padeda tiems, kurie iš esmės nežino, nuo ko pradėti. Taisykles reikia taikyti tada, kai nesuprantu, kur dingsta mano pinigai, kai gyvenu nuo atlyginimo iki atlyginimo. Jei man tokie klausimai kyla, jei aš nuolat galvoju apie pinigus, tokiu atveju vadinasi, kažkur savo finansuose esu praradęs dėmesį, praradęs fokusą ir man reikėtų pasižiūrėti. O tos sukurtos taisyklės yra labai veiksmingos, jei jas ne tik žinome, bet ir taikome.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Vienintele :

Vienintele : portretas
Rengtis i kredita,nusirengti - uz grynus!
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių