Dėl MMA žadama apsispręsti iki liepos mėnesio

Vyriausybė, neradusi bendro sutarimo su profesinėmis sąjungomis Trišalėje taryboje, pirmadienį nutarė Darbo kodekso pakeitimų projektą teikti svarstyti Seimui.

Pasak premjero, dėl minimalios mėnesio algos (MMA) ketinama apsipręsti iki liepos mėnesio.

„Vyriausybė pritarė visam paketui, kurį pateikė Socialinė apsaugos ir darbo ministerija. Pritarėme, nes esame įsitikinę, jog darbo santykių lankstumas yra viena iš esminių priemonių, siekiant, kad verslas sukurtų daugiau naujų darbo vietų. Tokiu būdu būtų galima sparčiau mažinti vieną iš skaudžiausių rykščių - bedarbystę“, - pirmadienį po Vyriausybės pasitarimo žurnalistams sakė A.Kubilius.

Socialinės apsaugos ir darbo ministras Donatas Jankauskas teigė, jog trečiadienį Vyriausybė turėtų galutinai apsispręsti Dėl Darbo kodekso projekto.

„Vyriausybės posėdžiui bus parengtas nutarimas, kuriuo bus teikiami Seimui ir tie pakeitimai, dėl kurių pilno sutarimo Trišalėje taryboje nebuvo pasiekta. Kartu informuojant Seimą apie tai, dėl kurių siūlomų pakeitimų yra bendras sutarimas, o dėl kurių yra išsiskyrę socialinių partnerių požiūriai“, - sakė D.Jankauskas.

Pasak ministro, Seimui nebus siūloma nuostata, kad teisėta darbo sutarties nutraukimo priežastis yra sąlyga, jog darbuotojui suėjo 65 metai. Tačiau bus siūloma keisti atostogų trukmės skaičiavimą - ketinama nustatyti 20 darbo dienų vidutinę kasmetinių atostogų trukmę (kai yra penkių darbo dienų savaitė), kuri šiuo metu yra 28 kalendorinės dienos.

Anot A.Kubiliaus, atsižvelgiant į pastarojo laikotarpio tendencijas euro zonoje, ypač Pietų Europos Sąjungos (ES) valstybėse, Lietuvai būtina didinti darbo santykių lankstumą.„Mes manome, kad tokie veiksmai, tokios priemonės  tikrai yra labai svarbios.  Į tai atkreipė dėmesį ir Europos Komisija (EK) savo paskutinėse rekomendacijose, Lietuvai primygtinai siūlydama ypatingą dėmesį skirti darbo santykių lankstumui“, - sakė A.Kubilius.

Be to, anot premjero, šiuo metu Lietuvoje viešinčio Tarptautinio valiutos fondo (TVF) atstovai  jau ne kartą yra siūlę didinti darbo santykių lankstumą.Tačiau, pasak Vyriausybės vadovo, tenka apgailestauti, jog profesinės sąjungos nesugebėjo „konstruktyviau pasižiūrėti į vieną iš svarbiausių problemų - naujų darbo vietų kūrimą“.

„Mes imamės iniciatyvos ir siūlysime Seimui svarstyti visa paketą, parodydami dėl kurių priemonių buvo sutarta Trišalėje taryboje“, - sakė A.Kubilius.

Premjeras sakė, kad Vyriausybė neatsisako pažadų nuo liepos 1 dienos didinti MMA.„Mes savo pažadų niekada neatsisakome“, - sakė premjeras.„Iki liepos 1 dienos bet kokiu atveju sprendimai bus“, - pridūrė D.Jankauskas.

Socialinės apsaugos ir darbo ministerija pirmadienį pristatė kodekso pakeitimus, kuriais darbdaviai privalėtų informuoti darbuotojus ne tik dėl įmonės reorganizavimo, bet ir parduodant verslą ar jo dalį kitiems savininkams. Tokiu būdu tikimasi užkirsti kelią nesąžiningiems veiksmams, kai rizikingi įsipareigojimai perduodami vienai įmonei, ji bankrutuoja, o darbuotojai atleidžiami be išeitinių kompensacijų.

Darbo kodekso pakeitimuose numatoma, kad darbuotojų darbinimo religinėje bendruomenėje atveju tikėjimas ar religija nebūtų laikoma diskriminacija. Pakeitimais atsisakoma patarnavimo sutarčių, darbuotojai privalės pradėti dirbti kitą dieną po darbo sutarties sudarymo, kasmetines atostogas naudoti ne ilgiau kaip trejus metus.

Darbo grafikai turės būti skelbiami prieš dvi savaites, nebent numatoma kitaip darbo taisyklėse, bus atsisakoma pavyzdinės formos darbo laiko apskaitos žurnalų, darbo sutarčių registravimo žurnalų ir darbuotojų pažymėjimų.Vyriausybės atstovai teigė, kad svarbiausiems Darbo kodekso pakeitimams Trišalėje taryboje nebuvo pritarta.

Trišalė taryba yra anksčiau sutarusi dėl principo, kad Vyriausybei bus teikiami tik tie Darbo kodekso straipsniai, dėl kurių socialiniai partneriai susitars.Vyriausybė po diskusijų su Trišalės tarybos nariais sutiko nebesieti minimalios mėnesio algos (MMA) didinimo ir darbo santykių liberalizavimu. Liberalesnių darbo santykių sutarta siekti, skatinant kolektyvines sutartis.Vyriausybė siūlo nuo liepos didinti minimalią mėnesio algą (MMA) 50 litų iki 850 litų, o nuo kitų metų - dar 50 litų iki 900 litų.

Profesinių sąjungų ir darbdavių atstovai siūlo MMA didinti 100 litų jau nuo liepos.


Šiame straipsnyje: MMAmokesčiaiMinimali alga

NAUJAUSI KOMENTARAI

skaitytojas

skaitytojas portretas
minimalus atlyginimas turi buti kaip visoje europos sajungoje. Juk kainos Lietuvoje didziausios, o atlyginimai maziausi. Minimalus atlyginimas turetu buti maziausia 2000 lt i rankas

as

as portretas
nesinervokit kubilizmo dienos suskaiciuotos
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių