Inovatyvių produktų kūrimui atliekas perdirbančioms įmonėms – 7,6 mln. parama

  • Teksto dydis:

18-kai Lietuvos pramonės įmonių, kurios planuoja perdirbdamos atliekas kurti inovatyvius, aplinkai palankius produktus ir technologijas, skirta 7,6 mln. eurų parama, ketvirtadienį pranešė Ekonomikos ir inovacijų ministerija.

Pasak ministrės Aušrinės Armonaitės, artimiausiu metu, sulaukus Europos Komisijos (EK) pritarimo, dar trims projektams bus skirtas papildomas 800 tūkst. eurų finansavimas.

„Lietuvos įmonės neišvengiamai turi transformuotis ir pereiti prie klimatui neutralios ekonomikos – ieškoti tvarių sprendimų, nes būtent tai ir yra žiedinės ekonomikos pagrindas“, – teigė A. Armonaitė.

Skelbiama, kad skiriant daugiau balų gavo tie projektai, kuriuos įgyvendinant kuriamos inovatyvios aplinkai palankios technologijos, o taikant jas būtų siekiama panaudoti didžiausią kiekį pramonės įmonėse generuojamų ir šalinamų gamybinių atliekų, įskaitant chemijos pramonėje susidariusį fosfogipsą. 

„Lietuva taip pat yra sukaupusi didelį fosfogipso kiekį, kuris sudaro apie 85 proc. visų sąvartyne esančių atliekų ir pusę šalies šalinamų atliekų. Kadangi fosfogipso kiekis yra toks didelis, būtina ieškoti būdų pritaikyti šią medžiagą antriniam panaudojimui“, – pranešime teigė ekonomikos ir inovacijų ministrės patarėja Grėtė Lelė.

Paramos lėšomis bus ieškoma sprendimų, susijusių su perdirbtų atliekų panaudojimu statybos ir žemės ūkio produktų, pakuočių, įvairios paskirties dangos, reikalingos keliams tiesti, taip pat plataus vartojimo gaminių ir kitose srityse.

Priemonė Europos Sąjungos lėšomis, tai vienas iš Ekonomikos ir inovacijų ministerijos paskelbtų 1 mlrd. eurų plano kvietimų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių