M. Vaščega: norėdama gauti visas numatytas RRF lėšas, Lietuva turės įgyvendinti dar 180 rodiklių

Norint gauti likusias galimas Ekonomikos gaivinimo ir atsparumo didinimo priemonės (angl. Recovery and Resilience Facility, RRF) fondo lėšas, Lietuvai reikės įgyvendinti dar 180 rodiklių, teigia Europos Komisijos (EK) atstovybės Lietuvoje vadovas Marius Vaščega. Jis pabrėžia, kad šaliai iki dabar išmokėta 34 proc. visų šaliai numatytų lėšų, siekiančių 3,2 mlrd. eurų.

„Lietuvai šiai dienai yra išmokėta 34 proc. visų numatytų sumų. Dalis jų yra išmokamos, kaip avansas, dalis dėl to, kad buvo atsiskaityta už pasiektus rodiklius. Tačiau vis dar yra 180 rodiklių, dėl kurių reikės atsiskaityti. Tam mes turime laiko iki 2026 m. rugpjūčio mėn., kiek yra numatytas šios priemonės laikotarpis“, – antradienį žurnalistams teigė M. Vaščega.

Paklaustas, kaip vertina Lietuvos norą kreiptis į Europos Sąjungos Bendrasis Teismą (ESBT) dėl EK įšaldytų beveik 9 mln. eurų lėšų, atstovybės vadovas tvirtino, kad šaliai dar nesikreipus į teismus, įvertinti situaciją sunku. Visgi, jis pabrėžė, kad EK ne kartą Lietuvai rekomendavo ir su ja aptarinėjo mokesčių sistemos peržiūrą.

„Iš tikrųjų rodikliai, kurie numatyti plane, jie buvo aptarinėjami su Lietuva, jie svarbūs šalies ateities atsparumui. EK ne vienus metus rekomendavo Lietuvai peržiūrėti mokesčių sistemą ir tai pirmiausiai susiję su tuo, kad būtų daugiau lėšų viešosioms paslaugoms, kurioms dažnu atveju sudėtinga užtikrinti finansavimą ir jų kokybę“, – aiškino jis.

„Pertvarkos susijusios mokesčių sistemos pakeitimais tam, kad ji taptų teisingesnė ir dingtų iš jos specialūs apmokestinimo režimai arba tam tikros išimtys. Iš esmės, daugiausiai tai susiję su pajamų apmokestinimu“, – tvirtino jis.

Taip pat M. Vaščega nemano, kad politiniai pokyčiai tiek Lietuvoje, tiek Europoje, galėtų ar turėtų vesti prie šalies įsipareigojimų persiderėjimo. 

„RRF turi aiškius tikslus ir aiškias priemones ir jis pritaikytas visoms valstybėms narėms kartu, bet kartu ir kiekvienai individualiai. Ir jis yra įtvirtintas ES teisės aktuose. Tai aš manau, kad labiausiai dabar reikia koncentruotis į jo įgyvendinimą“, – sakė M. Vaščega.

ELTA primena, kad Lietuva iš RRF fondo yra gavusi beveik 1,36 mlrd. eurų – 886 mln. eurų subsidijinės dalies ir beveik 470,3 mln. eurų paskolinės dalies lėšų. Dabartinė plano vertė – 3,85 mlrd. eurų (2,3 mlrd. eurų dotacijų ir 1,55 mlrd. eurų paskolų). Tai beveik dvigubai viršija pirminio ekonomikos gaivinimo ir atsparumo didinimo plano vertę.

Lietuva taip pat pasikreipuisi į ESBT, reaguodama į EK pritaikytą dalinę 8,7 mln. eurų sankciją Lietuvos RRF plano daliai.

Finansų ministrė Gintarė Skaistė praeitą savaitę sakė, kad antrasis RRF fondo lėšų išmokos Lietuvai prašymas yra sustabdytas tol, kol parlamentas nepriims su mokesčių reformos paketu susijusių sprendimų. Anot jos, jeigu reikalingi pokyčiai nebus priimti, EK gali taikyti sankcijas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
ĮTEISINTI PYYDARĮ SANTUOKAS.....

As

As portretas
Vokiečiai degindami akmens anglį deklaruoja keliasdešimt kart mažesnį sunaudojimą? Teršdavo vendens telkinius visai nesidrovėdami? Ar eu negali pakontroliuot jų ekologiją?

Antanas

Antanas portretas
Lietuvoje turėtu būti uždraustas ES lėšų naudojimas. Tai okupacijos įgyvendinimas duodant kyšį.
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių