V. Janulevičius: verslas tikisi, kad pakėlus kuro akcizą dalis pinigų bus skirta keliams

Antrai kadencijai išrinktam prezidentui Gitanui Nausėdai teigiant, jog kelių plėtra ir priežiūra turės būti naujos kadencijos Vyriausybės prioritetas, Lietuvos pramonininkų konfederacijos (LPK) prezidentas Vidmantas Janulevičius sako, jog verslas tikisi, kad dalis pinigų iš siūlomo pakelti kuro akcizo bus skirti kelių priežiūrai ir remontui.

„Manytumėm, kad tie akcizų pakėlimai kurui, kurie dabar yra numatomi valdančiosios daugumos, Lietuvos Respublikos Vyriausybės, yra viena iš tų sričių, kur tas dalykas galėtų būti dalinai finansuojamas, kelių būklės atstatymas“, – pirmadienį LRT radijui sakė V. Janulevičius.

Anot jo, kol kas neaišku, kaip atrodys kuro akcizo pakėlimas, tačiau jei didesni mokesčiai bus pritaikyti visoms kuro rūšims, dalis lėšų turėtų būti skirta ne tik gynybai, bet ir keliams.

„Jo (pinigai turėtų būti skirti gynybai – BNS), bet taip galutinai mes dar nežinom, koks tiksliai tas akcizo pakėlimas būtų ir kokioms kuro rūšim, jeigu mes paimtumėm visas kuro rūšis, įskaitant ir tą žaliąjį dyzeliną, taip vadinamą, kuris eina ūkiams, galbūt tada taip būtų. Bet kol kas tai neįvardinta yra apie tai“, – sakė LPK prezidentas.

Praėjusią savaitę Ignalinoje viešintis G. Nausėda žurnalistams teigė, jog „kelių plėtra, kelių strategija turi būti jau ateinančių Vyriausybių prioritetas“, o šiaurės rytų Lietuvos dalyje esančių kelių būklė „taip pat yra apverktina“.

G. Nausėda ne kartą yra teigęs, jog Lietuvos kelių būklė jo netenkina ir prastėja, tam neskiriant pakankamai lėšų. Viešėdamas kitose šalies savivaldybėse prezidentas anksčiau sakė, jog savivaldai reikia daugiau savarankiškumo tvarkant rajoninius kelius.

Finansų ministerija praėjusią savaitė pasiūlė didinti gynybos finansavimą didinti keliant akcizus visų rūšių kurui. Pagal ministerijos siūlymą benzino, dyzelino, ūkininkų naudojamo žaliojo dyzelino akcizo gynybos dedamoji  didėtų 6 centais už litrą. Ministerijos skaičiavimais, taip kasmet būtų galima surinkti apie 126 mln. eurų.

Gynybos finansavimą siekiama padidinti iki 3 proc. bendrojo vidaus produkto, siekiant sparčiau vystyti diviziją Lietuvos kariuomenėje ir priimti Vokietijos brigadą.

Lietuvoje keliams šiemet numatoma skirti 872 mln. eurų, tačiau lėšų kasmet trūksta sutvarkyti visus šalies kelius bei tiltus. 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių