Buvęs žemės ūkio ministras K. Navickas: antrosios kadencijos metu pasikeitė prezidento prioritetai

Premjerei Ingridai Šimonytei pasiūlius žemės ūkio ministru skirti Kazį Starkevičių, šias pareigas iki šiol užėmęs Kęstutis Navickas teigia apgailestaujantis, kad perrinktas prezidentas Gitanas Nausėda pakeitė savo prioritetus. Iš pareigų atleidžiamas ministras tvirtina – su G. Nausėda buvo aptarę darbus, kuriuos planuota nuveikti iki Seimo rinkimų.

„Kadencijos pradžioje išsikėliau prioritetus: trumpųjų maisto grandinių plėtrą, išmokų ribojimą stambiausiems ūkininkams, jaunųjų ir šeimos ūkininkų rėmimą. Šias temas buvome aptarę ir su Prezidentu, belieka apgailestauti, kad po antrosios kadencijos rinkimų šie prioritetai pasikeitė“, – savo „Facebook“ paskyroje dalinosi K. Navickas.

Politikas taip pat kėlė klausimą, kodėl girdėjo tik kritiką, bet ne teigiamus palengvintų sąlygų mažiausiems ūkininkams vertinimus.

Be to, pasak jo, jo kadencijos metu pakeisti bendruomenių rėmimo prioritetai, dėl ko sunkumus patiriantys regionai turi palankesnes sąlygas gauti paramą.

Jis tvirtina, kad nieko apie šiuos pasiekimus negirdima dėl mažųjų ūkininkų susiskaldymo, kuriais naudojasi stambieji ūkiai.

„Priminsiu pavyzdį iš protestų, kilusių dėl pieno krizės. Tada prie protestuotojų scenos buvo sukviesti smulkieji pieno gamintojai ir reikalauta, kad jiems būtina padėti, kitaip neišgyvens. Įsiklausėme, valstybės pagalba suteikta patiems smulkiausiems. Tačiau vėliau turėjome atlaikyti Lietuvos žemės ūkio tarybos puolimą ir priekaištus, kad parėmėme ekonomiškai neperspektyvius ūkininkus“, – situacijos vertinimą pateikė politikas.

Taip pat K. Navickas tvirtino, kad savo kadencijos metu bandė sumažinti priešpriešą tarp aplinkosaugininkų ir ūkininkų.

„Konfliktų nepavyko išvengti, akivaizdu, kad per didelis lūkestis. Žemės ūkio ir aplinkosaugos bendruomenės gyvena savo įsitikinimų rūmuose ir noro juos keisti neturi nė viena pusė, nors bendradarbiaujant išloštų visi“, – vertino K. Navickas.

Politikas tvirtina, kad klimato kaitos pasekmių kontekste ir toliau sieks žemdirbių ir aplinkosaugos bendruomenių dialogo.

„Didesnę vertę matau ne atmušinėti populistinius priekaištus, dažniausiai sutampančius su stambiausiųjų žaidėjų interesais, o iki Seimo rinkimų išnaudoti laiką, aktyviai aptariant siūlymus ateinančiam politiniam ciklui. Toliau sieksiu proveržio žemės ūkio ir aplinkosaugos bendruomenių tarpusavio debatuose, nes kaskart ištinkantys vis ryškesni ekstremalūs klimato pokyčiai šio proveržio šaukte šaukiasi“, – tvirtino jis.

ELTA primena, kad penktadienį premjerė Ingrida Šimonytė pateikė prezidentui Gitanui Nausėdai dekreto projektą dėl atnaujintos Vyriausybės sudėties.

Naujajame sąstate nebėra žemės ūkio ministro Kęstučio Navicko – jį ketinama keisti dabartiniu Seimo Ekonomikos komiteto vadovu, konservatoriumi Kaziu Starkevičiumi.

Taip pat keičiamas sveikatos apsaugos ministras Arūnas Dulkys. Jo poziciją užims dabartinis viceministras Aurimas Pečkauskas.

Kitose ministerijose pokyčių nematyti – teikiamos tvirtinti tos pačios ministrų kandidatūros.

Praėjusią savaitę, pirmadienį, G. Nausėda pasirašė dekretą, kuriuo paskyrė I. Šimonytę ministre pirmininke.

Politikė turi sudaryti ir pateikti prezidentui naują Vyriausybę iki kito pirmadienio – tuomet baigiasi įstatyme numatytas 15 dienų terminas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

kaunietis

kaunietis portretas
Prezidentas apie Navicka visa laika atsiliepe blogai. Visa laika siule keisti ji

Jo

Jo portretas
Kalba tas, pas kurį nėra ir nebuvo jokių prioritetų
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių