Lietuva sureagavo į Rusijos planus keisti jūrines sienas: turi būti reaguojama griežtu atsaku

Rusijos planus keisti jūrines sienas su Lietuva ir Suomija Užsienio reikalų ministerija (URM) vadina sąmoninga Kremliaus eskalacine provokacija.

Pagal Gynybos ministerijos parengtą dokumentą, Kremlius ketina dalį Baltijos jūros ploto į rytus nuo Suomijos įlankos, taip pat prie Baltijsko ir Zelenogradsko miestų Kaliningrado srityje paskelbti savo vidaus jūros vandenimis, skelbia „The Moscow Times“.

Kaip nurodoma Rusijos teisės aktų sistemoje, projektas šiuo metu derinamas. Planuojama, kad jis įsigaliotų nuo 2025 metų sausio.

Šalies Gynybos ministerijos parengtame projekte tvirtinama, jog jūrinę sieną ketinama keisti, kadangi sienos buvo nustatytos remiantis XX a. vidurio žemėlapiais ir „visiškai neatitinka šiuolaikinės geografinės situacijos“. Projekte teigiama, kad Rusijos Federacijos bazinė linija Suomijos įlankoje nesitęsia ir neužsidaro Rusijos teritorija, o tai neleidžia Maskvai nustatyti šalies vidaus vandenų išorinės sienos.

„Tokie Rusijos Federacijos veiksmai vertinti kaip sąmoninga, kryptinga, eskalacinė provokacija, siekiant bauginti kaimynines valstybes ir jų visuomenes. Tai dar vienas įrodymas, Rusijos agresyvi ir revizionistinė politika kelia grėsmę kaimyninių valstybių ir visos Europos saugumui“, – rašoma trečiadienį Lietuvos URM išplatintame pranešime.

Ministerija trečiadienį kviečiasi Rusijos atstovą išsamaus paaiškinimo bei koordinuojasi savo atsaką su partneriais.

„Lietuva primena ir ragina gerbti bei laikytis Rusiją visuotinai pripažintų tarptautinės teisės principų ir normų, taip pat tarptautinius ir dvišalius susitarimus dėl sienų neliečiamumo“, – nurodo URM.

Ministerija nurodo omenyje konkrečiai turinti 1991 metų sutartį dėl tarpvalstybinių santykių pagrindų, 1997 metų sutartį dėl valstybės sienos, tų pačių metų sutartį dėl išskirtinės ekonominės zonos ir kontinentinio šelfo atribojimo Baltijos jūroje, 2005 metų susitarimą dėl išskirtinių ekonominių zonų ir kontinentinio šelfo ribų sankirtos Baltijos jūroje, o taip pat kitus susitarimus.

G. Landsbergis: į tai turi būti reaguojama atitinkamai griežtu atsaku

Užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis sako, jog jūrines sienas su Lietuva ir Suomija ketinanti perbraižyti Rusija vykdo dar vieną hibridinę operaciją. Šalies diplomatijos vadovas pabrėžia – tai reikalauja atitinkamo atsako.

Vyksta dar viena Rusijos hibridinė operacija, kuria šį kartą bandoma sėti baimę, netikrumą ir abejones dėl ketinimų Baltijos jūroje.

„Vyksta dar viena Rusijos hibridinė operacija, kuria šį kartą bandoma sėti baimę, netikrumą ir abejones dėl ketinimų Baltijos jūroje“, – trečiadienį socialiniame tinkle „X“ rašė G. Landsbergis.

„Tai akivaizdi eskalacija, nukreipta prieš NATO ir ES, ir į tai turi būti reaguojama atitinkamai griežtu atsaku“, – akcentuoja ministras.

Seimo vadovė: Rusijos planai keisti jūrines sienas didina įtampą

Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen Rusijos planus keisti jūrines sienas su Lietuva ir Suomija vadina eskalacija ir įtampos didinimu bei sako, kad situacija analizuojama kartu su sąjungininkais.

„Tai atrodo kaip tolimesnis įtampų didinimas ar tam tikra eskalacija. Reikia toliau analizuoti, aiškintis, Užsienio reikalų ministerija (URM) šįryt jau pasisakė apie tai, kad kvies Rusijos atstovą detaliems paaiškinimams“, – žurnalistams Seime trečiadienį sakė jo vadovė.

Ji pažymėjo, kad Lietuva analizuoja situaciją ir reakciją derins kartu su sąjungininkais.

„Nenorėčiau komentuoti skubėti, analizuojame, aiškinamės ir koordinuosimės su partneriais vertindami tą situaciją, bet vienareikšmiškai tai yra įtampos didinimas“, – nurodė V. Čmilytė-Nielsen.

G. Nausėda: planai keisti jūrines sienas gali būti platesnio masto Rusijos veiksmų dalis 

Pezidentas Gitanas Nausėda teigia, kad Rusijos planai keisti jūrines sienas su Lietuva ir Suomija gali būti platesnio masto Rusijos veiksmų prieš NATO dalis.

„Galimas dalykas, kad tai yra platesnio masto Rusijos veiksmų prieš NATO dalis ir tokios žinios mus tikrai suneramino ir net nepatvirtinta informacija taip pat yra informacija“, – žurnalistams Ignalinoje trečiadienį sakė šalies vadovas.

„Pirmiausia, įsitikinkime, apie kokio lygio dokumentą čia kalbame, informacija nepatvirtinta, kol kas ji pusiau gandų lygio“, – pažymėjo jis.

G. Nausėda atkreipė dėmesį, kad Lietuva 1997 metais su Rusija yra pasirašiusi sutartį dėl valstybės sienos, kuri įsigaliojo 2003 metais ir „bet koks sutarties sąlygų keitimas būtų vienašališkas tarptautinės sutarties laužymas“.

„Štai, kodėl Lietuvos atstovas NATO Deividas Matulionis šįryt neformaliame ambasadorių susitikime išreiškė mūsų susirūpinimą ir pateikė jį kitiems sąjungininkams. Kiek žinau, formalus posėdis įvyks popietę, tokia mūsų reakcija“, – kalbėjo šalies vadovas.

Pasak jo, planas keisti jūrines sienas rodo Rusijos pastangas toliau eskaluoti situaciją, todėl Lietuva turi būti budri ir „duoti labai griežtą atkirtį tokiems mėginimams“.

„Tai yra grubus, akivaizdus tarptautinės teisės pažeidimas – ne tik denonsuoti (sutartį – BNS), bet net kalbėti arba skleisti panašaus pobūdžio informaciją. Manau, tokiu būdu norima tiesiog išprovokuoti kažkokiems veiksmams, bet aš manau, Lietuva visada elgiasi santūriai, stengiasi išvengti karštakošiškų pareiškimų ir sprendimų. Taip elgsimės ir toliau“, – sakė G. Nausėda.

Anot „The Moscow Times“, Rusijai priėmus pokyčius, tokiu būdu būtų pakeistos taškų, nustatančių bazinių linijų, nuo kurių matuojamas Rusijos Federacijos teritorinės jūros plotis, padėtis, taip pat gretimos zonos prie kranto ir salų geografinės koordinatės.

Pasienyje su Suomija Rusijos vyriausybė ketina pakoreguoti koordinates Yahi, Sommers, Holland, Rodscher, Maly Tyuters, Vigrund salų rajone, taip pat prie Narvos upės šiaurinio įplaukos kyšulio. Pasienyje su Lietuva bus peržiūrėta Kuršių nerijos zona, Tarano kyšulio, kyšulio į pietus nuo Tarano kyšulio, taip pat Baltijos nerijos rajonai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

vytas

vytas portretas
mažai kas supranta kad ne politikai kelia karus, o politikai valdomi globalistų, ką jiems liepia tą jie ir vykdo, per koroniobiesiją, Putinas nuvažiavo susitikti su Merkel, kažkoks ten susitikimas vyko, kitą dieną jau buvo įvestas kaukių režimas rusijoje . O provokacijos kad vyks daug apie tai kalbėta belenkiek blogerių, vienas nužudytas, kalbėta kad bus siekiama sukelti 3 pasaulinį bet kokiomis priemonėmis, reikia priežasties dėl ko, svarbiausia priežastis, o nesuprantantys kas vyksta tai priema kaip natūralų nesurežisuotą veiksmą . Blogeris nužudytas rusyne nebepamenu pavardės, vyriokas gal 47 metų amžiaus , praitais metais

Oje

Oje portretas
Psihopatai ir Rusijoje ir Lietuvoje. Situacija kaista, o durniai pučiasi. Pakeisti Landsbergį, gal atsirastų mokantis diplomatijos ir išminties. Dieve dieve, vaikai pradėjo nuo paminklų griovimo, baigsis valstybės sugriovimu! Valstybę valdo griaunanti karta, bet ar išliks vaikai, kurie turės viską atstatyti?

kada gi tu padvėsi

kada gi tu padvėsi  portretas
chuilo jobanas
VISI KOMENTARAI 32

Galerijos

Daugiau straipsnių