Rasta Supermeno ola

Olą atrado du kalnakasiai ieškodami švino Chihuahua valstijoje Meksikoje. Milžiniški gipso kristalai čia formavosi šimtus tūkstančių metų. Olą vietiniai gyventojai jau pakrikštijo „Supermeno“ vardu. Garsusis komiksų, filmų ir serialų herojus turėjo įsirengęs slėptuvę panašioje oloje.

Šalies vyriausybė jau yra skubinama olą paskelbti Pasaulio kultūros paveldu, kad unikali ola būtų išsaugota ateities kartoms.

Oloje kai kurie kristalai siekia net 11 m ilgį, bet geologai dar aiškinasi kodėl jie auga įvairiomis kryptimis. „Tai tikrai vienas iš pasaulio stebuklų.“ – stebėjosi Ispanijos geologė Juanma Garcia Ruiz, atvykusi čia tyrinėti olos. „Tai tikrai nuostabi vieta ir labai gaila, kad dalis Meksikos žmonių dar nesuvokia, kad daug dalykų yra tiesiog būtina išsaugoti.“ – skundėsi geologė.

Ola yra maždaug 290 m. gylyje po žeme. Kristalai čia susiformavo vandeniui maišantis su gipsu. Labiausiai tyrimus apsunkina temperatūra oloje. Šalia esančios karštosios versmės įkaitina orą ir oloje neįmanoma išbūti daugiau nei 10 min. Neabejojama, kad karštosios versmės prisidėjo prie keistos olos formavimosi.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių