Lenkijoje kilo ginčai dėl kalinių mainų, nes nebuvo išlaisvintas lenkų žurnalistas

  • Teksto dydis:

Lenkijos vyriausybė penktadienį gynė savo sprendimą paleisti vieną Rusijoje gimusį kalinį pagal platų Rusijos ir Vakarų susitarimą dėl kalinių mainų, kilus susirūpinimui dėl Baltarusijoje įkalinto lenkų ir baltarusių kilmės žurnalisto likimo.

Norėdama prisidėti prie didžiausių kalinių mainų nuo Šaltojo karo laikų, Varšuva išlaisvino laisvai samdomą ispanų žurnalistą Pablo Gonzalezą, kurio tikroji pavardė – Pavelas Rubcovas, apkaltintą šnipinėjimu Rusijai ir sulaikytą Ukrainos pasienyje praėjus kelioms dienoms po to, kai Maskva pradėjo karą 2022 metų vasarį.

Tačiau šis veiksmas sukėlė ginčus, kadangi į susitarimą nebuvo įtrauktas Baltarusijoje kalinamo lenkų ir baltarusių kilmės žurnalisto Andrzejaus Poczobuto paleidimas.

A. Poczobutas, 51 metų vieno iš didžiausių Lenkijos dienraščių „Gazeta Wyborcza“ korespondentas ir aktyvus lenkų mažumos Baltarusijoje narys, buvo nuteistas 2023 metų vasario mėnesį.

„Noriu jus patikinti, kad pastangos išlaisvinti kitus politinius kalinius, įskaitant Andrzejų Poczobutą, vyksta pagal kitą procedūrą“, – penktadienį žurnalistams sakė Lenkijos užsienio reikalų ministras Radoslawas Sikorskis.

„Aš jį prisimenu kasdien“, – pridūrė R. Sikorskis, sakydamas, kad Lenkija siekia A. Poczobuto išlaisvinimo, tačiau nepateikė detalių apie šį procesą.

Buvęs vidaus reikalų ministras Mariuszas Kaminskis, priklausantis spalį valdžią praradusiai partijai „Teisė ir teisingumas“ (PiS), apkaltino vyriausybę, kad už įtariamo Rusijos šnipo paleidimą ji „nieko negavo mainais“.

„Rusijos ir Vakarų derybos dėl apsikeitimo kaliniais vyko mažiausiai pusantrų metų“, – rašė M. Kaminskis socialiniame tinkle „X“ ir pridūrė, kad dar eidamas pareigas jis vedė derybas su JAV pareigūnais dėl kalinių mainų.

„Mūsų sąlyga dėl apsikeitimo kaliniais buvo perduoti Lenkijai Andrzejų Poczobutą, Baltarusijoje nuteistą 8 metams kalėjimo“, – sakė jis.

Ketvirtadienį per kalinių mainus Vakarams buvo perduotas Baltarusijoje kalintas Vokietijos pilietis 30 metų medikas Rico Kriegeris.

Penktadienį PiS įstatymų leidėjai pareiškė, kad paprašė vyriausybės oficialaus paaiškinimo dėl veiksmų, kurių buvo imtasi siekiant paleisti A. Poczobutą.

A. Poczobutas išsamiai nušvietė masinius protestus prieš Baltarusijos prezidentą Aliaksandrą Lukašenką ir atsisakė išvykti iš šalies po to, kai valdžios institucijos pradėjo istorinį susidorojimą su opozicija.

Jo kolegos perspėjo, kad A. Počobutas kalėjime negauna būtinų vaistų ir kad jo sveikata blogėja.

Baltarusijos žmogaus teisių organizacijos „Viasna“ duomenimis, šalyje už grotų tebėra apie 1 400 politinių kalinių.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Versija

Versija portretas
Rusija gal žlugs greitai kad USA išsiveža savo kalinius?
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių