Placentai peraugus į šlapimo pūslę, gelbėjo nuo nukraujavimo

  • Teksto dydis:

Gražina, dabar jau keturių vaikučių mama, tapo pirmąja Kauno klinikų paciente, kuriai cezario pjūvio operacijos (CPO) metu buvo atlikta vieno žingsnio konservatyvi operacija išsaugant gimdą, netaikant gydytojų intervencinių radiologų dubens kraujotaką sustabdančių metodikų.

Buvo didžiulė rizika

„Gražinai placenta peraugo į šlapimo pūslę. Žinodami šių klinikinių situacijų didžiulę riziką masyviam, gyvybei pavojingam nukraujavimui, ieškome naujų, maksimaliai saugių moteriai ir vaisiui gydymo metodikų, siekdami išsaugoti gimdą ir išvengti sudėtingiausių komplikacijų“, – pasakoja Kauno klinikų Akušerijos ir ginekologijos klinikos vadovas prof. Mindaugas Kliučinskas.

Gražinai tai buvo ketvirtoji CPO.

„Visada svajojau gimdyti natūraliai, pajusti tą stebuklą, tačiau kiekvieną kartą vis kažkas nutikdavo, dėl to reikėdavo atlikti CPO, – pasakoja moteris. – Šįkart 30-ąją nėštumo savaitę Šiauliuose įtarė placentos patologiją: placentos pirmeigą su galimu įaugimu ir iškart nusiuntė konsultuotis į Kauną.“

Gražinai Kauno klinikose buvo nustatytas placentos gimdos sienelės peraugimas į šlapimo pūslę. „Dar iki operacijos buvo suburta didelė komanda, kuri aptarė CPO eigą, siekiant išsaugoti gimdą ir pašalinant pakitusią priekinę gimdos sieną su įaugusia placenta“, – aiškina Kauno klinikų Akušerijos ir ginekologijos klinikos gydytoja akušerė ginekologė doc. Eglė Savukynė.

Mindaugas Kliučinskas / Kauno klinikų nuotr.

Reta komplikacija

Sužinojusi įtarimus, vėliau patvirtiną placentos patologijos diagnozę, Gražina kartu su vyru ieškojo informacijos internete, tačiau nesėkmingai. „Norėjosi sužinoti kitų šeimų istorijas, ieškojome informacijos, kam pasiruošti, ko tikėtis, tačiau komplikacija pasirodė tokia reta, kad nelabai ką pavyko rasti“, – prisimena Gražinos vyras Liudas.

Noras nuraminti kitas šeimas, galbūt ateityje susidursiančias su panašiomis patirtimis, paskatino porą pasidalyti istorija apie nueitą kelią iki sūnaus Liudviko gimimo.

Kadangi tai buvo ketvirtoji CPO, todėl net ir nesant placentos prisitvirtinimo patologijos yra didesnė rizika gretimų vidaus organų pažeidimui – dažniausiai šlapimo pūslės, rečiau šlapimtakių ar žarnų sienelės pažeidimams.

„Kuo daugiau CPO atlikta, tuo bus sudėtingesnė kita operacija dėl galimų sąaugų mažajame dubenyje ir galimos placentos patologijos, – aiškina docentė. – Visame pasaulyje augant atliekamų CPO skaičiui, vis dažniau teks susidurti su šia grėsminga patologija. Tai rodo gydytojų kolegų iš Lotynų Amerikos, Indonezijos ar Egipto patirtys.“

Netenka daugiau kraujo

Palyginti su gimdymu natūraliais takais, CPO metu komplikacijų tikimybė gerokai didesnė. „Komplikacijų gali įvykti operacijos metu, pasireikšti anksti ar gerokai vėliau po jos. Komplikacijos gali būti susijusios su operacijos chirurgine procedūra ir / ar skausmo malšinimo procedūromis, pasireikšti moteriai ar naujagimiui, – grėsmes apibūdina M. Kliučinskas. – Operacijos metu moterys netenka daug daugiau kraujo nei gimdydamos natūraliai, didėja infekcijų tikimybė, gali būti pažeidžiami vidaus organai, didėja embolijos vaisiaus vandenimis ir tromboembolijų rizika.

Profesorius priduria, kad gimdymo natūraliais takais nauda, labiausiai daranti įtaką naujagimio sveikatai, – gimimo metu gaunama mamos mikroflora. Gimimo metu gaunami mikroorganizmai stimuliuoja vaisiaus imuninę sistemą, daugėja duomenų, kad natūraliai gimusių naujagimių imunitetas yra stipresnis.

Planuojant atlikti pirmąją vieno žingsnio konservatyviąją operaciją (angl. one step conservative surgery), buvo iš anksto konsultuojamasi su patyrusiais užsienio gydytojais, operacijos metu vyko tiesioginė transliacija ir konsultacija apie operacijos eigą. „Operacijos tikslas – išsaugoti gimdą, pašalinant pakitusią gimdos sienos dalį su placenta be gydytojų intervencinių radiologų pagalbos, laikino gimdos kraujotakos sustabdymo“, – pasakoja E. Savukynė.

Pirmoji gimdą išsauganti operacija, esant placentos peraugimui į šlapimo pūslę, klinikoje atlikta dar 2017 m. naudojant kitą metodiką.

Pasak jos, situacija buvo sudėtinga, tačiau viskas praėjo sėkmingai.

Vien operacijos metu dalyvavo 19-os žmonių daugiadalykė komanda. Operavo trijų gydytojų akušerių ginekologų ir gydytojo urologo komanda, kuriai vadovavo onkoginekologijos srityje dirbantis doc. Eimantas Švedas. Gydytojų anesteziologų komanda pritaikė kombinuoto skausmo malšinimo metodiką, gydytojų neonatologų ir transfuziologų komandos dirbo pagal aptartą planą. Didelė medikų dalis prisidėjo prie Gražinos ir jos šeimos gerovės ligoninėje ne tik iki ir operacijos metu, tačiau ir po jos, jau gimus sūnui Liudvikui.

Bent pusmetį stebi

„Pirmoji gimdą išsauganti operacija, esant placentos peraugimui į šlapimo pūslę, klinikoje atlikta dar 2017 m. naudojant kitą metodiką – Triple P, per kurią gydytojų intervencinių radiologų komanda iškart po CPO atliko dubens devaskuliarizaciją (kraujotakos sustabdymą) siekiant išvengti masyvaus nukraujavimo operacijos metu“, – pasakoja M. Kliučinskas.

Anksčiau, esant placentos tvirtinimosi patologijai, įprastai po vaisiaus užgimimo buvo atliekama gimdos šalinimo operacija, neatidalijant placentos. „Retais atvejais galima palikti įaugusią placentą gimdoje jos neliečiant, tokiu atveju pacientė turi būti bent pusmetį stebima dėl infekcijos, kraujavimo ir placentos rezorbcijos. Savo praktikoje turime ir tokių sėkmingų atvejų“, – teigia E. Savukynė.

Reikšmingai prie Gražinos sūnelio sėkmingo gimimo prisidėjo ir kraujo donorai. „Pacientei operacijos metu pradėtas ir po jos tęstas kraujo perpylimas. Tai – didelė kraujo transfuzija su visomis galimomis komplikacijų rizikomis“, – aiškina docentė. Profesorius teigia, kad kraujo donorų pasiryžimas dalytis padeda sudėtingiausiose klinikinėse situacijose, jie prisideda prie gyvybės stebuklo išsaugojimo.

Gražina teigė jaučianti dėkingumą ne tik kraujo donorams, bet ir visam Kauno klinikų personalui.

Ji skatino moteris nebijoti svajoti ir planuoti didelę šeimą. „Kartu su vyru visada žinojome, kad turėsime didelę šeimą – vaikams kartu augti žymiai smagiau, o užaugus lengviau, kai visada turi būrį artimųjų šalia, – sako moteris. – Atsigauti po CPO tikrai nelengva, dažnai negali ne tik pasirūpinti savimi, bet ir savo mažyliu, vyro pagalba tampa neįkainojama. Jeigu tik leidžia galimybės, nebijokite leisti naujagimiui gimti natūraliai.“

Nutinka, kad moterys dėl tam tikrų klinikinių situacijų negali gimdyti natūraliai ir dėl to baiminasi, kad kažką padarė ne taip.

„Kiekvienas nėštumas ir situacija – skirtinga, kiekviena mama, nepriklausomai, kokiu būdu susilaukė vaikelio, yra ir turi jaustis pačia geriausia savo vaikui“, – ramina moteris M. Kliučinskas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių