Kauno gastronomijos pasididžiavimas „Momo Grill“ atskleidė sėkmės paslaptį

  • Teksto dydis:

Restoranų verslas Lietuvoje yra itin dinamiškas. Kiek kartų esate pastebėję, kad čia buvo, o čia – jau nėra? Todėl šešeri restorano „Momo Grill“ veiklos metai Kaune – tai svečių pripažinimas ir labai kruopštaus darbo rezultatas. Restorano įkūrėjas ir garsus virtuvės šefas Vytautas Samavičius sako, kad svečių patirtis susideda iš daugybės detalių ir kiekviena iš jų yra svarbi.

Lankantis restorane Karaliaus Mindaugo prospekte galima įsitikinti, kad aukščiausia kokybė pasiekiama tada, kai visa profesionalų komanda dirba darniai lyg orkestras. Tokiai komandai kiekvienas naujas patiekalas yra kaip muzikos kūrinys, kuriuo mėgaujasi tiek atlikėjai, tiek klausytojai – restorano svečiai. Tuo pat metu šalia – atpažįstama grilio patiekalų skonių klasika.

„Kai išlaikai tą pačią koncepciją, bet nuolat kuri ir įgyvendini suderintas naujas idėjas, laikas bėga greitai. Kaune mūsų svečiai vertina kokybę, atvirumą ir aiškumą – patinka matyti, iš ko sudarytas patiekalas. Jokių paslapčių lėkštėje. Jeigu bus blogai – tiesiai pasakys. Jeigu gerai – tiesiog sugrįš“, – dalijosi V. Samavičius.

„Momo Grill“ nuotr. 

Virtuvės darbas – atvirai ir iš arti

Šefas pastebi, kad aplink „Momo Grill“ susibūrė gero maisto mėgėjų ratas. Nuolatiniai svečiai ateina jeigu ne dienos pietų, tai vakarienės, kuriai visada pateikiama specialių pasiūlymų, pavyzdžiui, brandintos jautienos steikas. Išsirinkti prie patiekalo derantį gėrimą visada padės padavėjos.

Nors padavėjų vaidmuo restorane labai svarbus, tačiau „Momo Grill“ restorane ilgus metus dirbančios padavėjos Gabrielė, Ramunė ir Laura yra atsipalaidavusios, paslaugios ir dėmesingos. Norinčius pamatyti, kaip grilyje kepa mėsa ir kitos gėrybės, padavėjos padrąsina prieiti prie atviros virtuvės. Per patį piką šefas ir jo komanda čia sukasi itin sparčiai, kad svečiams netektų patiekalų laukti ilgai, o visas stalas maistą gautų vienu metu.

„Momo Grill“ nuotr.

Kaune gimė ir augo V. Samavičiaus tėtis, tad Vytauto vasaros bėgo Šančiuose. Mieste ir dabar daug jo draugų ir giminių. Planuodamas restoranų plėtrą, pašnekovas nedvejojo, kurį miestą pasirinkti. Savo požiūrį, patirtį ir receptus iš Klaipėdos atsinešė į vis gražėjantį Kauną.

Mažos šventės tradicija

Miesto restoranų kultūra pajuto meistro atėjimą. „Man diena tampa šventė, kai dirbdamas restorane Kaune pamatau garbaus amžiaus kauniečius – buvusius aukštus gamyklų ar kitų įstaigų vadovus. Jie vilki kostiumais, visada pasitempę, gerai nusiteikę ir maloniai bendrauja. Pasišnekėjęs su jais, suprantu, kad „Momo Grill“ šiems svečiams yra savaitės tradicija, nostalgiškas malonumas palyginti dabar ir tada, kai mieste gyvavo kiti restoranai su savita aplinka, kultūra, susitikimais“, – pasakojo šefas, tikintis, kad savo kūryba Kaune „pataikė į natą“ ir atnešė vertingų naujovių.

„Momo Grill“ nuotr.

Pasak V. Samavičiaus, Kaunas ir kauniečiai niekada nebus drungni – jie arba myli, arba nekenčia. Arba priima, arba ne. „Aš surizikavau. Ir mane pamilo“, – sakė virtuvės šefas, turintis aiškią restorano viziją ir kokybės kartelę.

Seka tendencijas ir nuolat tobulėja

Šiais laikais žmonės daug keliauja ir kolekcionuoja įspūdžius, patirtis. Internetas gyvenimą daro paprastesnį, nes padeda greitai užpildyti žinių spragas, atrasti patarimų. V. Samavičius jaučia, kad gastronomijos srityje svečiai taip pat mokosi ir tobulėja. Todėl ir restoranas, pasak jo, turi nuolat judėti į priekį, būti unikalus ir įdomus, nuolat praturtinti žmogaus patirtį, bet kartu išlikti savas, artimas, atpažįstamas.

 

„Momo Grill“ nuotr.

Pats pašnekovas socialiniuose tinkluose seka žinomus virtuvės meistrus ir restoranus, domisi, kas vyksta gastronomijos pasaulyje.

Tačiau kad Lietuvos restoranai patrauks „Michelin Guide“ dėmesį ir sulauks pripažinimo, V. Samavičius prisipažino niekada netikėjęs. Iki tol jis manė, kad Lietuva – tiesiog per maža rinka šiam gastronomijos milžinui.

„Momo Grill“ nuotr.

Geriausių pasaulio šefų pamokos

Ir pats V. Samavičius kažkada sutiko būti labai mažas, kad daug išmoktų per kursus Lione pas kulinarijos popiežiumi pramintą legendinį prancūzą Paulą Bocuse ar per stažuotę ne kartą geriausiu pasaulyje pripažintame „Noma“ restorane Kopenhagoje.

Per kiekvieną stažuotę lietuvis naudojosi proga matyti, kaip puoduose ir keptuvėse kuriami šedevrai, tačiau taip pat atidžiai stebėjo ir mokėsi, kaip profesionalai organizuoja darbą, išlaiko aukštus standartus, kaip virtuvės šefai bendrauja ir valdo komandas, renkasi tiekėjus ir t. t.

Darbas užsienyje V. Samavičiui suteikė galimybių įvertinti save pagal aukščiausius pasaulinius standartus. Todėl dar 2008-aisiais jis buvo pripažintas geriausiu Lietuvos šefu, taip pat yra tapęs ne vieno tarptautinio konkurso prizininku.

„Momo Grill“ nuotr.

Vietoj vakuumo – kulinarinių pasirinkimų laisvė

Dabar visą kūrėjo talento jėgą gali jausti ir ja mėgautis „Momo Grill“ svečiai. „Svarstydamas įkurti restoraną Kaune, pastebėjau, kaip prieš aštuonerius metus kulinarinėje erdvėje čia buvo susidaręs didelis vakuumas. Iš vienos pusės tai atrodė kiek nesąžininga miestiečių atžvilgiu, iš kitos pusės – puiki galimybė naujam startui, į kurį mus atvedė ištikimi svečiai kauniečiai, parodę patalpas, kurios restoranui labai tiko. Kauno kulinarinio gyvenimo dalimi esame jau šešerius metus ir labai džiaugiamės, kad miestas atsigauna, veržliai auga. Kartu kyla žmonių gyvenimo kokybė“, – kalbėjo V. Samavičius.

Receptas: restoranas, pasak V. Samavičiaus, turi nuolat judėti į priekį, būti unikalus ir įdomus, nuolat praturtinti žmogaus patirtį, bet kartu išlikti savas, artimas, atpažįstamas. „Momo Grill“ nuotr.

Restorano įkūrėjas ir šefas pastebi, kad šiandien gastronominių pasirinkimų laisvė ir įvairovė Kaune yra nepalyginamai didesnė negu prieš 6–8 metus. Nors būta nemažai restoranų ar barų, kurie per pastarųjų 5–6 metų laikotarpį ir atsidarė, ir užsidarė, „Momo Grill“ veikia iki šiol.

Per šešerius metus grilio baras-restoranas tapo patikrinta ir patikima vieta norintiems pavaišinti vakariene iš užsienio atvykusius verslo partnerius. Taip pat – pasidaryti šventę šeimai ir šeštadienį pasilepinti pietumis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių