Prezidentūros ir URM ginčai – išspręsti: ambasadoriumi Lenkijoje siūloma skirti V. Sarapiną

Po besitęsusių Prezidentūros ir Užsienio reikalų ministerijos (URM) ginčų, paaiškėjo, jog ambasadoriumi Lenkijoje siūloma skirti darbą Kyjive baigusį diplomatą Valdemarą Sarapiną.

Dėl jo skyrimo kitą savaitę spręs Vyriausybė – klausimas numatytas trečiadienį vyksiančio Ministrų kabineto posėdžio darbotvarkėje.

V. Sarapinas iki šiol ėjo ambasadoriaus pareigas Ukrainoje – jis atšauktas iš posto šių metų birželio 17 d. Anksčiau diplomatas buvo ambasadoriumi Suomijoje.

Lietuvos ambasadorius Lenkijoje Eduardas Borisovas buvo atšauktas praėjusių metų rugsėjo 7 d., pasibaigus jo kadencijai. Tačiau jo pamaina ilgą laiką nebuvo rasta. Prezidentūra ir URM kelis mėnesiu ginčijosi dėl kandidato į ambasadorius Varšuvoje. Ministerija šioms pareigoms užimti rengė dvi atrankas: pirmą kartą pretendentą šalies vadovui pateikė 2022 m. rugpjūtį, antrąjį – pernai metų antroje pusėje.

Savo ruožtu S. Daukanto aikštė aiškino, jog vienas teiktų kandidatų nemokėjo lenkų kalbos. Prezidentas Gitanas Nausėda bei jo patarėjai taip pat ne kartą pažymėjo, jog URM politizuoja ambasadoriaus Lenkijoje paskyrimo procesą bei bando proteguoti tam tikrus į šias pareigas siūlomus asmenis.

Po kelis mėnesius trukusių diskusijų URM ir Prezidentūra galiausiai pasiekė kompromisą. Tačiau kovo pabaigoje, URK svarstant kitus kandidatus į diplomatines atstovybes, paaiškėjo, jog pretendentas į ambasadą Varšuvoje atsisakė būti teikiamas svarstymui.

Vėliau sutarta dėl naujos kandidatūros – ji URK pristatyta šių metų balandžio mėnesį.

Lietuvos Respublikos diplomatinį atstovą užsienio valstybėje, gavus tos šalies sutikimą priimti (agremaną) ir iš anksto apsvarsčius kandidatūrą Seimo Užsienio reikalų komitete, Vyriausybės teikimu skiria prezidentas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Nezurnalistas

Nezurnalistas portretas
Visais laikais visom valdziom tiko. Ar tai nėra diplomatijos aukštas pilotažas?

Uz kokius

Uz kokius portretas
cia nuopelnus!?
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių